Tajemství ukrytá za logy slavných hollywoodských studií

Redakce

Vídáte je před každým filmem, který si pustíte nebo na něj jdete do kina - loga velkých filmových studií. Víte ale, jaký je jejich skrytý význam, kdo je vymyslel a jak vznikala?

  • Columbia
    Božská žena třímající hořící pochodeň se logem Columbia Pictures stala roku 1924. Její předlohou nebyla jedna jediná modelka, ale vícero žen, které se v průběhu let jemně měnily. Aktuálně společnost používá podobu hospodyňky Jennie Joseph, podle které svého maskota vymodelovala v roce 1992.
  • Dream Works
    Původně měl na Měsíci sedět rybařící muž, ale autor loga, Robert Hunt, přidal ještě verzi s chlapečkem. Při jeho tvorbě se inspiroval vlastním synem Williamem a právě tato varianta se nakonec líbila nejvíce.
  • Pixar
    Skákající lampička je ve skutečnosti postavou filmu Luxo Jr., což byl první opravdu úspěšný snímek Pixaru. Vznikl v roce 1986.
  • Metro-Goldwyn-Mayer
    Řvoucí majestátní lev je jedním z nejklasičtějších log filmového plátna. Vystřídalo se v něm už celkem pět reálných zvířat; Slats, Jackie, Tanner, George a Leo. S nápadem přišel marketingový ředitel společnosti Howard Dietz, protože na jeho alma mater byl sportovní tým Lvů.
  • Paramount
    Umělec William Hodkinson nakreslil speciálně pro studio horu inspirovanou Ben Lomondem v Uthu, odkud pocházel. Kolem ní bylo 24 hvězd, jedna za každého herce, který se studiem podepsal smlouvu. Dnes je jich 22 a nikdo neví, proč.
  • Lionsgate
    Lions Gate je název vysutého mostu ve Vencouveru, ze kterého pochází zakladatel společnosti Robert Altman.
  • Walt Disney
    Původní hrad v jednom z nejznámějších log byl původně inspirován německým zámečkem Neuschwanstein. Současná verze úvodní znělky Disneyho už je ale vyrobena podle zámku z pohádky Popelka a potažmo i Disneylandu, který stojí u Paříže.
  • Warner Bros.
    Štít s iniciály Warner Brothers, kteří stejnojmennou společnost založili – vypadá to jednoduše, co? Warner ale nebylo rodné jméno filmových bratrů. Jejich rodiče přišli do Ameriky z Ruska jmenovali se Wonskolaserovi.

Galerie: Styloví filmoví vrazi, kteří by stáli za hřích

Galerie: Umělec kreslí dechberoucí filmové plakáty