Tak ty mají styl! Íránské módní bloggerky boří stereotypní představy o hidžábu

Redakce

Hidžáb neboli šátek, který muslimské ženy nosí uvázaný na hlavě tak, aby jim zakrýval vlasy, se během uplynulého roku stal ožehavým společenským tématem. Jedni ho brání jako součást národní kultury, jiní by ho nejraději zprovodili se světa coby symbol útlaku. Do té první skupiny se řadí třeba íránské fashion bloggerky, které si daly jedno předsevzetí - ukázat světu, že hidžáb je pro ně především stylovým módním doplňkem.

Ať už se o dění ve světě zajímáte aktivně, nebo to sledujete jen občas, o hidžábu jste museli slyšet. Nedílná součást vycházkových oděvů muslimských žen a dívek je mnohým lidem trnem v oku.

Představuje pro ně útlak žen a ztělesnění náboženského fanatismu – a ještě aby ne. K očím veřejnosti se dostávají především fotografie zasmušilých žen východu, které jsou nuceny skrývat své půvaby pod neforemnými černými hábity. To je ale jen jedna strana mince.

Například v Íránu je hidžáb asi nejpopulárnějším módním doplňkem mezi fashion bloggerkami. V šatníku ho tam má každá, a nosit se dá na milion způsobů.

Některé si ho jen tak ležérně přehazují přes vlasy, jiné si ho vážou jako turban a další jej zase kombinují s trendy kousky, které můžete klidně vidět i na našich ulicích. Tyto stylové dámy se navíc vůbec nebojí vyměnit tradiční jednobarevnou verzi za divoce strakatý model; fantazii se tu zkrátka meze nekladou.

Přesvědčit se ostatně můžete ve fotogalerii. Mrkněte na ty stylové krásky a možná pak démonizovaný kus látky vezmete na milost.

Nehtové hory: Bloggerka si nalakovala drápky 116 vrstvami!

Beauty novinka z Japonska: Silonky, které vám nalakují nohy