Take That: Jedno zlepšení nám stačilo

Jana-Moravcova

Po oceňovaném albu Progress z listopadu loňského roku to s Take That vypadalo nadějně. Happy end v podobě usmíření Robbieho Williamse se zbytkem kapely, povedená, dospělá popová deska, koncertní šňůra s přitažlivým setlistem... Ve světle Progress však jako kdyby aktuální EP Progressed říkalo, že jeden krok dopředu stačil.

Na konci minulého roku vydali Take That album Progress. I kvůli anoncovanému návratu Robbieho Williiamse se o natáčení i hotové desce hodně mluvilo i psalo (Take That: Hoši, kterým stárnutí sluší nejvíc), vždyť předchozí dvě nahrávky po comebacku kapely, Beautiful World a The Circus, se musely obejít bez něj. Uměle sešroubovanému a kdysi lehce slizkému boybandu se loni s Progress povedl mistrovský kousek, pravděpodobně nejlepší album dosavadní kariéry. Co na tom, že znělo tak trochu jako Williamsova sólová tvorba? Byl to povedený, zábavný, chytrý a dospělý pop.

Neměli byste tam ještě něco?

Progress svému názvu dostálo, a to nejen singlům typu The Flood nebo Kidz. Osud (nebo že by vydavatelství?) ale chtěl, aby se z úspěchu vytřískalo ještě trochu víc. Vzniklo tedy osmipísňové EP Progressed, se správně využitým minulým časem. "Postup už jsme zaznamenali, dál se konat nebude", jako by ípíčko našeptávalo už z přebalu. 

Jasně hovoří i první tóny. Na Robbieho When We Were Young není patetické jen jméno, ale i přeslazená atmosféra. Jako oplodňovák možná uspěje v nejedné ložnici, jako hit už se ale bude s konkurencí potýkat hůře.

Jako kdyby pánové tušili, že o patos v podání Take That model 2011 už nikdo nestojí, a do boje pro jistotu nasadili taneční pecku Man i úderný pochodový singl Love Love ze soundtracku k filmu X-Men: První třída. Jasně, na diskotékách určitě zafungují, většinovou žánrovou produkci ale s velkou pravděpodobností nepřevýší.

Take That – When We Were Young

http://www.youtube.com/watch?v=-giJ8i1Pi2k

Celkovému vyznění alba nepřidává ani jeho nejasný koncept. Jako by se Take That pokoušeli posbírat drobky, které jim po Progress zbyly po šuplících, a snažili se zaujmout vším, čím to jen trochu jde. Nejdřív pobavit tanečním nášupem, pak průběžně zklidňovat ucho i mysl elektropopovými baladami Garyho Barlowa (Don‘t Say Good Bye) a Marka Owena (Wonderful World). Tohle elektronicko-popové vzpomínání na Progress ale dohromady nefugnuje.

Take That – Don´t Say Good Bye

Progressed je totiž oproti Progress roztržité a nejasně vedené. Doufejme, že novinka, na níž už kapela začala Take That - Progressedpracovat, ukáže, že Take That to s kroky dopředu myslí vážně.  

Take That – Progressed EP
Vydavatelství: Universal
Celkový čas: 34:50
Seznam skladeb: When We Were Young, Man, Love Love, The Day The Work Is Done, Beautiful, Don’t Say Goodbye, Aliens, Wonderful World

Témata: