Takový thriller tu ještě nebyl, slibují tvůrci filmu Kajínek

Stefan-Titka

První klapka ambiciózního projektu padne už tento týden a filmový štáb slibuje podívanou, jaká v České republice nemá obdoby. Odvyprávět, co se opravdu událo v zamotaném případu Kajínek, který dlouhé roky nedal spát kriminalistům a dodnes budí zájem i u laické veřejnosti, se rozhodl známý kaskadér Petr Jákl, pro kterého to bude jeho režijní i scenáristický debut.

Jiří Kajínek byl odsouzen na doživotí za dvojnásobnou nájemnou vraždu, které se měl dopustit v roce 1993. Dvanácti výstřely měl podle obžaloby zabít podnikatele i s jeho bodyguardem. Zájem veřejnosti a médií vzbudil zejména v roce 2000, kdy se mu podařilo utéct z „nejstřeženější“ české věznice na Mírově. Během vyšetřování vyplulo na povrch mnoho nejasností a samotný Kajínek svou vinu dodnes vehementně popírá.

Dá film odpověď na základní otázku: vinen?
Filmová práva přímo od Kajínka získal Petr Jákl, producent a herec, bývalý desetinásobný mistr republiky a reprezentant v judu, před čtyřmi roky, kdy se projekt začal formovat. Na scénáři se během těchto čtyř let vystřídalo celkem sedm scenáristů včetně Marka Dobeše (režisér Choking Hazard). Odbornými poradci scénáře filmu byli reportéři Josef Klíma a Janek Kroupa, kteří se případem v médiích velmi detailně zabývali.

Debutant Jákl neponechal nic náhodě a obklopil se zkušenými spolupracovníky. Za kamerou bude stát kameraman a režisér F. A. Brabec (Kytice, Máj) a v hlavních rolích se představí známé tváře jako Tatiana Vilhelmová (ve filmu Kajínkova právnička Pokorová, z jejíhož pohledu bude film vyprávěn), Vladimír Dlouhý, Boguslaw Linda nebo Václav Noid Bárta.

Kajínka si zahraje ruský herec Konstantin Lavroněnko, držitel Zlaté palmy z Cannes, který dokonce i fyzicky nejslavnějšího českého vězně připomíná. Českým divákům může být Lavroněnko známý především rolí ve snímku Návrat, který se promítal i v tuzemských kinech.

Režisér se na tiskové konferenci nevyhnul otázce, zda film zodpoví, jestli Kajínek je či není vinen. „Ano, bude tam odpověď, ale zároveň je tam dost prostoru i pro další otázky. Je to můj názor na to, co se tehdy stalo. Ten vám tady neřeknu, zajděte si pak do kina,“ odpověděl Jákl šalamounsky.