Tančit, nebo truchlit? Maroon 5 tápou

Jana-Moravcova

Pánové z Maroon 5 byli vždycky tak trochu pozéři a v klipech hráli na efekt a sexappeal zpěváka Adama Levina. Deska Song About Jana a její úspěch ale našlápla „maroony“ k heroickému výkonu. Druhé album It Won´t Be Soon Before Long z roku 2007 byla pecka nejen hudební, ale i vizuální. Do třetice všeho dobrého i zlého to vypadá na experimentátorův průšvih. Glam, který se na desce Hands All Over objevuje, se hodí spíš do jiného žánru a všechny písničky zní navíc dost podobně.

Kalifornští Maroon 5 jsou tak trochu v průšvihu. Ne proto, že frontman Adam Levin dostal stylovou nakládačku od sexy kočky v klipu k singlu Misery. Spíš, proto, že mu to jeho trápení nějak nelze věřit. Když si totiž v rytmu notuje optimistickým tónem „I´m in misery,“ lze mu jen pochválit značkový obleček a poslat ho s těmi pindy zase o dům dál.
Je to škoda, Maroon 5 totiž s předchozími dvěma alby ukázali, že své místo pod sluncem mají pevně vydobyté. Najednou ale jakoby se s producentem Robertem Johnem “Mutt“ Langem, který v minulosti produkoval desky pro AC/DC nebo Deff Leppard, znovu hledali. Tentokrát především v současných trendech; na desce Hands All Over vychází z alternativního rocku, nekompromisních bicích a přeslazeného feelingu vychází pěkný kompot.

Misery

Občas prostě není úplně jasné, kam se kapela přes vlny melodického alternativního rocku z balady Just a Feeling a rytmus retro funky kytar v druhém singlu Give a Little More pouští. Album je tak vlastně obrovským otazníkem, který visí i nad reakcemi fanoušků. Jak se v nové desce mezi všemi rytmy a snahou honit efekt na maximum zorientovat? Jen velmi těžko, většina skladeb totiž není ani po několikátém poslechu vzájemně k rozeznání.
Výhodou je, pokud vám v uších ulpěly oba singly. Ty představují společně se Stutter, Don´t Know NothingGet Back In My Life sekci hudebně živelných a pozitivních kousků, navzdory textům (obzvláště Misery). Zvukově v nich poněkud zapadá Levinův výrazný vokál; po delším poslechu se ovšem i tak začne nepříjemně zařezávat do uší.

Give a Little More

http://www.youtube.com/watch?v=BP1PsqBmbvM&ob=av2e

Druhou polovinu desky tvoří melodické umírněnější skladby připomínající původní tvorbu Maroon 5. I Can´t Lie skvěle poslouží k odpolední relaxaci u kafíčka, rockověji laděná Hands All Over jakbysmet, stejně tak finální Out of Goodbye s klavírem. S Levinem si tu duet střihne americká country zpěvačka Lady Antebellum. Na to, abyste rozeznali jednu ze zmíněných písniček od druhé, ale budete potřebovat trošku cviku, znějí totiž dost podobně. Jediný song z téhle sortty, který by mohla zafungovat v hitparádách, je tak snad jen baladická How s výraznějším refrénem.

Marron 5: How
Levinův optimismus přetavený do písniček je hodně nakažlivý. Před příchodem zimy působí jako správný energy drink. Jen se ho moc nepředávkujte, pozérský úsměv totiž způsobuje akutní křeče mimických svalů a pichlavý hlas bolesti uší. Nečekat zázraky se občas setsakra vyplatí, pak bez kyselých výrazů užijete i úplně průměrnou desku.

Maroon 5 – Hands All Over
Vydavatelství:
Universal Music
Celkový čas: 40:26
Seznam skladeb: Misery, Give a Little More, Stutter, Don´t Know Nothing, Never Gonna Leave This Bed, I Can´t Lie, Hands All Over, How, Get Back In My Life, Just a Feeling, Runaway, Out of Goodbyes

 

Témata:, ,