Tarantinovy soundtracky – několik hudebních pokladů

Marek-Bartos

Filmový tvůrce Quentin Tarantino s novinkou Hanebný pancharti zase jednou ovládl kulturní scénu. Zkušenosti s jeho tvorbou říkají, že také soundtracky bývají pozoruhodné. Obvykle se jedná o skvělou kompilaci polozapomenuté, lehce obskurní muziky. Hanebný pancharti nejsou výjimkou.

Tarantino už mnohokrát přispěl do imaginární pokladnice filmových soundtracků. Připomeňme si, jakými soundtracky kinematografii v minulosti obdařil.

Léta páně 1992, Reservoir Dogs. Když nepočítáme studentský snímek My Best Friend’s Birthday (1987), jedná se o Tarantinův debut. Brilantně napsaná gangsterka sklidila ovace. Úspěchu jistě pomohla i úvodní scéna, ve které za doprovodu písně Little Green Bag kráčí celá squadra zločinců v oblecích. Vznikla roku 1969 a pro novou popovou skupinu George Baker Selection znamenala kariérní průlom. Jenže pak se na ní jaksi zapomnělo. Tarantino ji však nejen všem připomněl, ale chytlavá skladba načas opět ovládla světové hitparády. V Japonsku, kde ji použili v reklamě na jistou whisky, byla hitem číslo 1. Pro americkou mládež se stal tento soundtrack kultem. Hudba samotná prý dokonce zabrala celou polovinu rozpočtu filmu. Tak nějak vznikla tradice silných tarantinovských soundtracků.

Podívejte se na klip písně Little Green Bag od George Baker Selection

V polovině devadesátých let přišel na svět film Pulp Fiction. Hudbě v tomto snímku obětovala média již fůra papíru (jeden virtuální pak i zde, na Kouli.cz), řekněme tedy jen toto: Soundtrack k Pulp Fiction je zřejmě tím nejslavnějším a také nejoceňovanějším z Tarantinových filmů. Řada interpretů vešla ve známost hlavně kvůli tomu, že Tarantino považoval jejich skladby za vhodný doprovod (např.Dick Dale nebo skupina Urge Overkill).

Poslechněte si soundtrack k filmu Pulp Fiction

Poněkud přehlíženým soundtrackem je výběr z následujícího filmu Jackie Brown. Stejně jako celý snímek je i doprovod poctou afroamerické kultuře. Bobby Womack, Minnie Riperton, skupiny The Delfonics, The Brothers Johnson, to jsou souloví či funkoví černí umělci 60. a 70. let, které, stejně jako postava Maxe Cherryho ve filmu, objeví bělošská populace na konci 90. let až díky soundtracku.

Poslechněte si soundtrack k filmu Jackie Brown

http://www.youtube.com/watch?v=PnjmsuDGhFc

Rok 2003 a máme tu Kung Fu opus Kill Bill. Soundtrack je stejně jako snímek rozdělen do dvou dílů. Tentokrát netvoří tak kompaktní celek, jak bývalo u Tarantina zvykem. Spíše vystihuje přehršel vlivů a odkazů nacházejících se ve filmu. Proto v seznamu interpretů můžeme najít dceru Franka Sinatry, Nancy, španělskou disco skupinu Santu Esmeraldu se svou coververzí písně Dont Let Me Be Misunderstood i nezávislého rappera RZA.

Poslechněte si soundtrack k filmu Kill Bill

http://www.youtube.com/watch?v=eG2_kpSYxXI

Zmíněné soundtracky jsou těmi nejvýznamnějšími, které Tarantino zatím poskládal. Zařadí se tam i hudba z Hanebných panchartů? Výběrem písní pro nový film Tarantino potvrzuje vlastní slova o dalším "spagethi westernu", tentokrát zasazeným do nacistických kulis. Nový snímek doprovází hudba Ennia Morriconeho, dlouholetého spolupracovníka režiséra westernů Sergia Leoneho, jazzového pianisty Jacquese Loussieriho (známého hlavní díky jazzovému zpracovaní Bacha), najdeme tam ale také kousky z úplně jiné ligy. Například ranný funk/r’n’b v podání Billyho Prestona nebo Bowieho skladbu Cat People (Putting Out Fire), původně složenou pro stejnojmenný horor z roku 1982. Soundtrack se tedy možná nestane tím nejposlouchanějším, filmový a hudební fajnšmekr tu ale najde spoustu zajímavých obskurností.

Poslechněte si soundtrack k filmu Hanebný Pancharti, ranný funk/r’n’b v podání Billyho Prestona

http://www.youtube.com/watch?v=juL9dVoX8UY