Tata bojs na remember november tour: Texty máme schválené, snad to bude v pohodě

Hana-Slivova

Tata bojs, kapela z Hanspaulky, se chystají spolu s americko-korejským Ahn Triem na akustické turné po českých divadlech. Turné nazvali "remember november", protože by rádi s nostalgií zavzpomínali na listopad před dvaceti lety. V rozhovoru pro Kouli vtipkuje stará známá dvojka - baskytarista Mardoša a bubeník Milan, který se zotavuje z letní nehody na mopedu. Není ale jediným členem kapely, který má aktuálně zdravotní problémy...

Jak jsi na tom, Milane, se zdravím?
Milan alias Bublajs:
Všechny zlomeniny krásně srostly, i plíce se dobře zahojily a do své práce se opět zapojily. Horní polovina těla v podstatě funguje tak jako dřív, ale levé koleno mě stále ještě trochu zlobí. Absolvoval jsem operaci, teď rehabilituju. Jde to pomalu, ale myslím, že hraní to ohrozit nemůže… Alespoň doufám.
Mardoša: Nechceme to zakřiknout, zvlášť letos, kdy se rok 2009 ukázal být ze zdravotního hlediska jako velice smolný. Navíc Bublajs teď už asi není nejvíc zraněný člen kapely. Totiž náš kytarista Vládík hrál fotbal… A přestože, pokud mě má chabá znalost jeho pravidel neklame, rukou se v něm hrát nesmí, právě tu si pohmoždil. Doufáme, že to už byla opravdu naše poslední zdravotní komplikace. No, teď mě taky trochu škrábe v krčíčku…

Tata bojs "remember november" tour:
21. 11. Pardubice – Východočeské divadlo
25. 11. Brno – Fléda
26. 11. Nový Jičín – Beskydské divadlo
28. 11. Bratislava – Slovenský rozhlas, Studio 1,
29. 11. Praha – Divadlo Na Vinohradech (17:30 a 20:30)
 

Akustické turné s Ahn Triem jedou Tata bojs po roce podruhé. Chystáte oproti minulému roku nějakou změnu v pojetí koncertů, ať už co se scény týče (loni byla komorní), nebo hudby (větší "nářez")?
Mardoša:
Jelikož na turné vyjíždíme se stejnou deskou smetana jako loni, nebude program koncertu dramaticky odlišný. Nicméně změny budou! Hudebně bude největší rozdíl v „prostředním bloku“, kde s námi vystoupí dosud neuveřejněný host. Tato část bude, řekl bych, ostřejší. Sice stále v rámci komorního akustického vystoupení, nicméně nějaký ten rock’n’roll přibude.
Bublajs: Já myslím, že po letošním zážitku na Colours Of Ostrava by mohl přibýt rock’n’roll i v základní části s holkama. I když jsou to pořád stejné písně, zjistili jsme, že mají ještě nějakou hlasitostní rezervu.  Jiná bude i scéna, pro kterou jsem tentokrát zvolil takový poměrně okoukaný tvar třímetrové krychle, ale doufám, že to, co na ní diváci uvidí, zas tak okoukané nebude. Takže už žádná fontána, lampičky a červený koberec.
Zkusili jsme také vsadit na kombinaci dvou přístupů k projekci. Klasická videoprojekce z počítače bude vizuálně doplňovat krátký blok s naším utajovaným hostem, který vnímáme více elektronicky a blíž klasickým koncertům Tata bojs. Naopak v částech s Ahn triem se bude používat takzvaný přírodnější přístup k projekci. Ve hře bude zrcadlo, odraz, voda, světlo a stín.

Tata bojs a Ahn Trio: Vesmírná

Jaký máte vztah k Divadlu Na Vinohradech, kde na konci listopadu zahrajete dva koncerty? Byli jste tam někdy na představení?
Mardoša:
Nemohu si teď vzpomenout, jestli jsem tam někdy byl. Mám pocit, že jednou ano, ale už nevím, na čem. Prostor divadla si pamatuji spíš matně. Tudíž já osobně si vztah k Vinohradskému divadlu teprve vybuduji podle toho, jak tam dopadnou naše koncerty. Doufám, že z toho vznikne silné citové pouto!
Bublajs: Je to krásný secesní dům, kde je cítit historie v každém koutě, kotě:-) Má samozřejmě podobnou estetiku jako Opera, Národní nebo Stavovské divadlo, ale z Vinohrad je cítit trochu větší rokenrol, jakási ušpiněnost v tom dobrém slova smyslu. A to mi je sympatické. Když jsem tam byl na obhlídkách, úplně mě fascinovalo původní dřevěné schodiště, které vede z jeviště někam do hlubin. Lezou z něj třísky, má úžasnou patinu a když si představím, kolik osobností po něm kráčelo – možná i včetně Jana Třísky – tak začínám bejt docela nervózní…

Loni jste kromě Ahn Tria neměli žádné hosty, letos avizujete hosta tajného. Neprozradíte o něm něco?
Mardoša: Jelikož podtitul turné zní „remember november“, což může evokovat nejen loňský, ale i ten sametový listopad, bude host tak trochu v předlistopadovém duchu. Tajnej. Ale hlášení snad na nikoho podávat nebude. Ostatně texty máme schválené, tak to bude, doufám, v pohodě…

Na předchozím akustickém turné jste hráli písničky z desek, které pro akustické album smetana přearanžoval Marek Doubrava, váš bývalý kytarista. Sáhnete po stejných úpravách?
Bublajs: S "Ahnovkama" budeme hrát pěkně všechny písničky tak, jak je zaranžoval Marek, ale v minisetu bez holek zazní třeba Růžová armáda, což je výhradně elektrická píseň, již jsme ještě nikdy akusticky nehráli, nebo třeba staré Devoto a Mouchy.
Mardoša: Markovy aranže jsou nadčasové a máme za to, že vydrží víc než jedno turné!

Poslechněte si elektrické Mouchy

Zazní na koncertech nějaké nové písničky? Mluví se o tom, že po dokončení akustického turné se vrhnete na přípravy nové desky.
Mardoša:
To je pravda, o tom se mluví, takže nám nic jinéjho ani nezbývá. Teď už máme pár hudebních skic nahozených, navíc Bublajs využil své pobouračkové rekonvalescence a ještě něco přiskicoval. Ale žádná zatím není dotažená do písničkové formy, takže si je necháme až na naše samostatné koncerty. Nějaké novinky asi zařadíme na jaře nebo v létě na festivalových koncertech.
Bublajs: Hudba by byla, ale texty nám zatím trochu schází, a na to skupina Tata bojs vždycky dost sází…

V jakém duchu se nová deska ponese?
Mardoša:
Uvidíme. Určitě tam bude nějaká kytara, snad pár bas, uvažujeme o bicích, případně klávesách a rádi bychom zařadili i zpěv. Navíc celou desku chystáme smíchat moderně do sterea, takže zvlášť ve sluchátkách vyniknou mírné odlišnosti, které se budou linout z jednotlivých kanálů. Napněte uši. Bude to napínavé. Alespoň pro nás určitě.
Bublajs: Je to přesně tak, jak tady řekl můj kamarád z dětství… Zejména sluch si příjde na své a snad tam bude i nějaký ten duch.

Témata:,