Tatiana Vilhelmová vystrkuje sexy nožku

Redakce

Strhující drama o životě a láskách Boženy Němcové předvádí v komorním prostředí divadla Viola Tatiana Vilhelmová, Aleš Procházka a Tomáš Pavelka. Inscenace Neumím jinak než láskou s podtitulem Martýrium jednoho srdce a dvou osudů pro tři herce je na programu 25. dubna v 17h a 20h.

Pozoruhodné představení je věnováno dramatickým peripetiím nedlouhého života Boženy Němcové – spisovatelky a především manželky, matky, milenky… Ženy, která zoufale toužila po lásce, hořela pro ni – neuměla jinak než láskou – jenže ji nepotkala.

Současná generace má tendenci vnímat Boženu Němcovou jen jako jméno ze seznamu povinné literatury. Přitom její příběh, situace a dilemata, se kterými se musela vyrovnat, jsou v mnohém aktuální i dnes.

Což ostatně potvrzují slova Tatiany Vilhelmové, která Němcovou ve Viole bravurně ztvárňuje: „Během zkoušení jsem si uvědomila, jak moc dřív lidi naši zem, vlast… milovali. Jak ji společně s českým jazykem chránili. Byli to opravdoví vlastenci v pravém slova smyslu. A nejsme snad momentálně v situaci, kdybychom si měli chránit naši kulturu, zvyky a památky? Připomínat si naše kořeny? Myslím, že ano. A pak také hra popisuje soužití velké ženy plné citu a muže, kterému vládne rozum. To je aktuální stále a bude navěky. Rozum a cit. Jin a jang.“

Inscenace Neumím jinak než láskou měla ve Viole premiéru v roce 2013. Vznikla k 150. výročí úmrtí Boženy Němcové, jejím autorem je respektovaný divadelní režisér, básník a pedagog Miloš Horanský, který ji také režíroval.

Nečekejte řadový portrét velké klasické postavy naší literatury, ale mimořádnou, vášnivou bytost. Horanského klíčem k ní je otázka, kterou šeptne svému otci, když ji před svatbou seznamuje s Němcem: „Láska je Bůh!?“

Eliška Balzerová končí jako ředitelka Divadla Na Fidlovačce!

V zákulisí divadla: Co jsme se tam naučili?