Temný rytíř povstal. Naposledy, ale s velkou parádou

Stefan-Titka

V roce 2005 legendu filmem Batman začíná oživil, o tři roky později ji v Temném rytíři dovedl na vrchol a v roce 2012 ji v závěrečném dílu Temný rytíř povstal postavil monumentální epitaf. Režisér Christopher Nolan završil svou vizi batmanovského světa ve velkém stylu a vy byste u toho rozhodně neměli chybět.

Filmy o Batmanovi nikdy nebyly bezduchými komiksovými blockbustery. Každý díl měl jasné téma a padouši tu nebyli od toho, aby jen exhibovali v různých formách destrukce a násilí. Batman stál vždycky zároveň v pozici, ze které se vůči nim musel vymezovat a řešit tak vlastní identitu. Režisér Christopher Nolan je zkrátka příliš chytrý filmař na to, aby naservíroval jen dvě a půl hodiny dlouhé exploze a rvačky.

Všechno tohle v posledním dílu Temný rytíř povstal samozřejmě je, nepochybně nejvíc z celé trilogie, ale Nolanův přístup je pořád na hony vzdálený například přístupu Josse Whedona a jeho Avengers (o kterých jsme psali tady). Jak už bylo řečeno, Temný rytíř se zkrátka zuby nehty vzpírá zařazení k tradičním „barevným“ komiksovým blockbusterům.

Buďme ale fér. Temný rytíř s tímto „hendikepem“ bojuje asi nejviditelněji. S příchodem Catwoman ztělesněné Anne Hathawayovou se filmu, alespoň ze začátku, snaží o odlehčený tón, který však ke zbytku filmu ne vždycky úplně sedí. Navíc se snaží o něco, na co jsme z předchozích dílů nebyli zvyklí – vkládá svým hrdinům do úst „hlášky“ a hlavně intenzita, s jakou se tak děje, může lehce znervózňovat.

Jokera tentokrát střídá Bane, nabušený žoldák s maskou na tváři, jenž šíří chaos v mnohem přímočařejší a fyzičtější podobě. Představte si inteligenci Jokera a přidejte si k tomuto obrazu neuvěřitelnou fyzickou sílu, na kterou je krátký i Batman. Herecké ztvárnění Toma Hardyho vychází z kombinace tělesnosti a velmi specifického hlasového projevu; obě složky se o sebe zvláštním způsobem tříští.

Batman v České republice

Premiéra Temného rytíře proběhne ve všech kinech Cinema City a v kině IMAX navzdroy střeleckému neštěstí v Denveru (zpráva) podle plánu. Startuje se minutu po půlnoci 26. 7. 2012, do kina se chystají fanoušci v kostýmech.

Výstava
Před kinem Cinestar Anděl probíhá do 2. 8. 2012 výstava fotografií z pozadí natáčení celé trilogie o Temném rytíři.

Zejména hlasově si na postavu budete chvíli zvykat, protože Baneův tón z filmu dost trčí; částečně za to může dodatečná zvuková postprodukce, kterou si film vyžádal po projekci americkým novinářům. Ti ve svých prvních reakcích totiž shodně tvrdili, že přes masku padouchovi nebylo vůbec rozumět. Buď jak buď, Bane v Hardyho podání respekt má.

I akční scény nabízí velkolepé. Po Tumbleru, nebo chcete-li batmobilu, se do akce dostává i Batmanův „létací stroj“. Do toho monumentální davové scény, při nichž vám bude díky Nolanově způsobu snímání běhat mráz po zádech.

Po projekci si ale budete pamatovat spíš ty nenápadné věci; krátké záběry, které připomínají klíčové emoce předchozích dílů a vztahy mezi postavami, jež lendu o Temném rytíři povyšují na něco univerzálnějšího. Jeden dialog mezi Brucem Waynem a Alfrédem nebo jen vzpomínka na přehození kabátu tak může působit stejně silně jako finální souboj Batmana s Banem.

Poslední díl trilogie je papírově možná nejslabší, ale Temný rytíř i tak nabízí velmi nadprůměrnou podívanou. Christopher Nolan je suverénní vypravěč, který si při svém posledním vystoupení v roli režiséra batmanovské ságy sice dovolil trochu béčkovou zápletku a tuctovější zvraty, ale sérii, která předefinovala žánr komiksového filmu, se mu rozhodně povedlo dovést do důstojného konce.

Temný rytíř povstal (The Dark Knight Rises)
USA/Velká Británie, 2012, 164 min.
Režie: Christopher Nolan
Hrají: Christian Bale, Anne Hathaway, Morgan Freeman, Gary Oldman, Michael Caine, Tom Hardy, Joseph Gordon-Levitt, Marion Cottilard a další
Premiéra v ČR: 26. července 2012