Teorie všeho: Líbivý portrét manželů Hawkingových

ivaprivrelova

Felicity Jonesová a čerstvě oscarový Eddie Redmayne září v dojímavé love story ze života Stephena Hawkinga, která ovšem jen těsně přesahuje tradiční melodrama podle hollywoodského vzoru.

Na to, jak jsou Stephen Hawking a jeho inspirativní schopnost vyrovnat se s nemocí ALS, která ho zbavila motoriky a hlasu, známí, o něm existuje dost málo filmů. Za zmínku stojí jen ten televizní od BBC z roku 2004, v němž hrál vědce Benedict Cumberbatch. Film ale vyprávěl hlavně o tom, jak psal Hawking dizertačku, a vznikl před tím, než jeho žena Jane upravila svou autobiografii do smířlivější verze nazvané Traveling to Infinity. Právě podle této knihy loni vznikla Teorie všeho, která v neděli vyhrála jednoho Oscara a na další čtyři byla nominovaná, včetně nejlepšího filmu.

Ne že by to v tomto případě znamenalo, že Teorie všeho je drama složité jako Hawkingovy vědecké teorie. Novinka Jamese Marshe, který má Oscara za dokument Muž na laně a ve fikci si zatím zkoušel spíš temná dramata, se spíš se trefila do oscarové poptávky po hezkých melodramatech o géniích nezlomených osudem a jejich věrných ženách á la Čistá duše.

I tady prošel ústřední vztah hlavních hrdinů zjednodušením a zkrášlením. Sobecké chování Hawkinga, který je tím, kdo nakonec ze vztahu vycouvá, je podané skoro nenápadně – tak moc jsou místní postavy milé, vychované a distingované v nejlepší britské tradici. K tomu ještě v nejlepší americké tradici skoro nestárnou, ač se film odehrává od 60. do 90. let.

Nicméně i přes měkké barvy, pohledné tváře, příjemnou kameru a něžný soundtrack od Islanďana Jóhanna Jóhannssona, nepůsobí Teorie všeho úplně jako hollywoodská pohádka. Dá se interpretovat i jako melodrama o střetu vědy (vysvětlované jednoduše pomocí jídla a pití) a víry. Víra pomáhá Jane vydržet, odolávat pokušení v podobě sladkého vdovce (Charlie Cox), obětovat se. Ateista Stephen změní svůj názor i manželku. Film i přes svou bojácnou snahu o korektnost a všeobecnou smířlivost stojí na straně Jane, z jejíhož pohledu nahlíží víc věcí.

Právě proto je duší filmu Felicity Jonesová, i když Oscara dostal Eddie Redmayne, jenž se tu dokázal dokonale a obdivuhodně fyzicky přetransformovat a později vyjadřovat jen očima. Jonesová vedle něj září jako portrét tiché houževnatosti a vnitřní sílyy. Um Hawkinga vyrovnat se s osudem si zaslouží potlesk. Um žen jako Jane vyrovnat se s osudem nedoceněné podpory mužů ztrácejících schopnost komunikace, si zaslouží i méně konvenční filmy.

Teorie všeho
Velká Británie, drama, 123 minut
Režie: James Marsh
Hrají: Felicity Jonesová, Eddie Redmayne, Charlie Cox, David Thewlis a další
Premiéra v ČR: 26. 2. 2015

 

Témata:,