The Chancers model 2011: Hraví a veselí chlápci

Marek-Bartos

Čtvrtá deska kapely The Chancers Age of Rudeness potěší nejen příznivce dřevního zvuku hopsavého skáčka. Novinka hraje barvami, nebojí se koketovat s jinýmy styly. A je to pořád zábava!  

Česko-britská skupina The Chancers toho během čtrnácti let a tří desek prožila dost. Během let nabrala tahle parta okolo charismatického Angličana Simona Ruffskanka díky vystupovánína velkých evropských festivalech a účastí na zvučných mezinárodních kompilacích (za všechny zmiňme fotbalovou ska kompilaci, která vyšla u příležitosti německého mistrovství světa ve fotbale roku 2006) spoustu zkušeností a vypracovala se mezi jejpopulárnější tuzemnské ska kapely.

Časem se samozřejmě posunul i zvuk The Chancers, od typicky britského ska-punku (respektive 2tone vlny ve ska muzice) v 90. letech The Chancersaž k dnešnímu ska, které pracuje s řadou dalších žánrů. Pražská kapela tuhle linii naznačila už na předchozí desce A Calling Out z roku 2007 a definitivně potvrdila letos na Age of Rudeness.

Age of Rudeness: ukázky z desky

To ale neznamená, že čtrnáct nových skladeb, které vznikaly dva roky v studiích ve skotském Glasgow a v Praze, nezní jako skáčko.
Typické Bicí, charakteristická basa i veselé dechy samozřejmě nechybí ani na nové desce; v optimistickém a rutinním ska duchu se nese i stejnojmenná skladba číslo jedna. Age of Rudeness ale na albu funguje spíš jako intro, prodloužené o dvojku (One of) the Old School. I ta je typickou parketovou dupačkou, pochyby o žánrové strnulosti ale rázně utne třetí kousek Skankink Praha. A to nejen proto, že se jedná o vůbec první skladbu z dílny The Chancers, kterou zpěvák Simon nazpíval česky.

The Chancers: Age of Rudeness
The Chancers: Skanking Praha

Originální je i zvuk říznutý rocksteady a raným funkem, který jako by z trumpety vypadl legendárním Toots & The Maytals. Zábavné objevování pokračuje skladbou Looking for the Animal s prvky bluesu a hlavně krásně barevnou, téměř kytarovou Doughter, jež má asi největší hitový potenciál; jinak řízný hlasový projev Simona tu zní velmi melodicky. O největší překvapení se ale postarala důvodná a tak akorát temná 24 Into Karlin (versus Mike Trafik), na které se spolupodílel DJ Mike TrafikPSH. V půlce alba příjemné hiphopové osvěžení.

The Chancers feat. Mike Trafik – 24 Intro Karlin

Druhá polovina desky pak opět stáčí ke ska s příměsí reggae (Business News), případně punku (Further From the Truth), což sice vůbec není zlé ani neurvalé, ale bavit to bude spíš ortodoxnější posluchače.

The Chancers: Business News
The Chancers: Daughter

Čtrnáctka písniček finišuje bluesovou, víceméně instrumentální Daze of Dredd. Jako by jejím prostřednictvím The Chancers vzkazovali, že v pohrávání si s žánry budou pokračovat i příště. The Chancers - The Age of RudenessTěšíme se na to.  

The Chancers – Age of Rudeness
Championship Music
Celkový čas: 40:00
Seznam skladeb: Age of Rudeness, (One of) the Old School, Skanking Praha, Looking For the Anima, Daughter, Rude Boy Back In Jail, Máš kliku, vole!, Hooligan In Love, 24 Into Karlin (versus Mike Trafik), Business News, Resistance Walk, Further From the Truth, Another Death On the Radio, Daze of Dredd

 

 

       

Témata:,