Fotoreport: The Dandy Warhols odehráli v Praze koncert ostrý jako žiletky

adamvrana1980

Nejdřív se necháte katapultovat mimo realitu berlínskou unií ježíšů Suns of Thyme a hned vzápětí se role výletních průvodců ujímají Dandy Warhols. Od tleskání vás bolí paže a s každým odezpívaným refrénem máte větší pocit, že polykáte žiletky. Takové to bylo včera v Lucerna Music Baru na koncertě americké skupiny, kterou po světě proslavila "reklamní" písnička Bohemian Like You.

Seznamte pětici kluků, která si libuje v grungi, rocku a darkwavu (v Berlíně, kde velkou část hudebního dění pokrývá elektronická scéna, vcelku těžký úkol), a postavte ji na jedno pódium. Výsledek? Svaz ježíšů s dlouhými vlasy, kteří na albech vzdávají holt melancholickému punku Joy Division, ale naživo znějí podobně bezstarostně jako The Doors.

Při poslechu skupiny Suns of Thyme těžko udržíte mysl ve vlastním područí. Její set je jako poutavé kázání, kterému velí rozostřené kytary a jehož vrcholy přicházejí zcela nečekaně. V kostele se při nich vstává z lavic. Vnitřní já členů publika v Lucerna Music Baru si z téhle berlínské pětice naopak sedá na zadek. „Cítíte z nich nostalgii a pokoru vůči jejich vzorům, ne zápach vykradačů hrobů,“ tvrdí o kapele Yannis Philippakis z Foals. A má pravdu, přestože berlínská krautgazová pětice má předností ještě mnohem víc.

The Dandy Warhols/Foto Vojtěch Kubec

Hlavní hvězdy The Dandy Warhols to mají s cejchem legendy pochopitelně nastavené jinak. Nestojí před nimi pár zvědavců, ale napěchovaný Music Bar. Start ohlásili daleko energičtěji a přímá melodie písničky Be-In podmaňuje snadněji. Klávesové party Down Like Disco přátelsky mávají směrem k nebi ještě zřetelnějším siluetám The Doors. Chce se nasednout na pomyslný balón a nechat se jím unášet směrem k usměvavé tváři Jima Morrisona, abyste v jeho doprovodu na vlastní kůži zakusili atmosféru 60. a 70. let.

Během koncertu nevědomky prohrabáváte struny vzdušné baskytary, která reálné zastoupení v kapele nemá. Jen jednou se jí klávesistka Zia McCabe chopila a rozdíl byl znát: její ďábelský naturel se dostal do popředí, když – ozářena temně rudým světlem – v lehkém záklonu trestala svého dřevěného otroka. Triko i podprsenka McCabeové tentokrát zůstaly tam, kde mají být. Škoda, návrat k prvním koncertům v polovině 90. let, kdy často vystupovala nahoře bez, by od věci určitě nebyl.

Jedním z největších hitů Bohemian Like You probudili The Dandy Warhols v lidech poslední síly, které v nich po pátečním flámu zbyly. Ne, hlasivky nebudou mít klid. Každý refrén zpíváte s publikem i přesto, že máte pocit jako byste polykali žiletky. A ruce? Ty od samého tleskání nebude cítit alespoň do pondělka.

Koncovku obstarává Godless aneb bezbožný kytarový screech, který se zezadu zasekává do páteře. Z rány začíná prýštit melancholie, překrývá finální Pete International Airport / Boys Better a už vůbec nevnímáte, že se končí bez přídavku. Stejně jste ale tak nasycení, že dezert odmítáte s tou nejupřímnější vděčností. Teď hurá na půst, abyste na příští návštěvu The Dandy Warhols byli vyhladovělí a v plné síle.

The Dandy Warhols
Support: Suns of Thyme
Praha, Lucerna Music Bar, 4. dubna 2015  

Témata:,