The Hives: Půlhodinová smršť energie  

Jiri-Vanek

Zatím nejdéle, pět let, museli fanoušci švédské skupiny The Hives čekat na novou desku. Čekání se vyplatilo, nová nahrávka Lex Hives nabízí klasický energický repertoár v intencích špinavého garážového rocku a je tou nejlepší pozvánkou na koncert. Nové fanoušky kapele ale asi nezíská.

Málokdo může desku začít minutovou písničkou, v níž do zblbnutí zní fáze “come on”, namixovaná s řevem publika. U většiny kapel by to působilo hloupě a nabubřele, ovšem ti, kdo už někdy viděli koncert The Hives, dobře vědí, že právě tahle švédská parta si to může dovolit.

The Hives právem platí za jednu z nejzábavnějších živých kapel. Jejich koncerty jsou skvěle nakombinovanou směsí garážového punk’n’rollu, energie a showmanství, takže otvírák Come On bude na koncertech fungovat ještě líp.

Poslední deska The Hives The Black And White Album z roku 2007 znamenala mírný odklon od zvuku prvních tří nahrávek. Lehce koketuje s elektronikou a popovějším zvukem, byť žádná z písní nahraných ve spolupráci s Timbalandem se na ni nedostala.

Come On! naživo

Návrat ke kořenům zahájilo už dva roky staré třípísňové EP Tarred And Feathered, složené z oblíbených coverů kapely; letošní deska trefně nazvaná Lex Hives jej dokončila. The Hives dělají na novince to, co umějí nejlépe. Většina písniček obsahuje klasické hivesovské schéma – rychlá jednoduchá rytmika, zvuk dvou proplétajících kytar odsekávajících chytlavé riffy a nad tím vším uječený hlas zpěváka Howlin‘ Pelle Almqvista, toho Barney Stinsona rockových pódií.

Poslechněte si The Hives v YouRadiu

Z dvanácti písniček se zpomalí vlastně jen dvakrát, v I Want More a Without the Money, jinak je to lítá řežba. Chytlavá a energická sloka stíhá ještě chytlavější a ještě energičtější refrén, kytarovou jízdu občas doplní saxofony jako v prvním singlu Go Right Ahead (pamětníkům tahle písnička připomene Don’t Bring Me Down od Electric Light Orchestra), v 1000 Answers zas pomůže ostinátní rock’n’rollové piano. Z Wait a Minute dělají opakující se sbory jakousi hivesovskou macho variaci na The Shirelles (nebo nedávnější The Pipettes, chcete-li). Každopádně už při prvním poslechu nenechává většina písniček člověku nohy v klidu.

Nemá smysl rozjímat, která písnička z Lex Hives je nejlepší (ani zda už všechny nenahrál na přelomu šedesátých a sedmdesátých let Iggy Pop s The Stoogees). Teprve koncerty ukáží, jaké skladby budou nejlépe The Hives - Lex Hivesfungovat naživo – což je vlastně největší problém celé diskografie The Hives. Jejich desky jsou dobré, ale poslech v člověku vyvolává především potřebu jít na koncert.

Protože teprve ty jsou nezapomenutelné.

The Hives – Lex Hives
Vydavatelství: Disque Hives
Celkový čas: 31:12
Seznam skladeb: Come On!, Go Right Ahead, 1000 Answers, I Want More, Wait a Minute, Patrolling Days, Take Back the Toys, Without the Money, These Spectacles Reveal the Nostalgics, My Time Is Coming, If I Had a Cent, Midnight Shifter

Témata: