The Navigators ozdobou Rock for Church(ill)

Milan-Janecek

Zimní verze festivalu Rock for Church(ill) v pražském Lucerna Music baru přilákala pětici kapel a interpretů z Česka a Slovenska. Provázela ji příjemná, uvolněná atmosféra, kterou si užívali nejen muzikanti na pódiu, ale hlavně vcelku početné obecenstvo. Pozvánka na letní festivalové hody se tak vydařila.

Proč vlastně Rock for Church(ill)? Cílem festivalu Rock pro nemocný kostel, který se koná od roku 2000, je sehnat finanční prostředky na obnovu a údržbu jednoho z nejstarších kostelů u nás, Svatého Jakuba Většího ve Vroutku u Podbořan, stavby z první poloviny 13. století.

The Navigators
Vystoupení tuzemských r’n’b hvězd bylo jednoznačným vrcholem večera. Na rozdíl od vánočního koncertu měli tentokrát The Navigators formu téměř neuvěřitelnou. Za 50 minut odehráli své nejznámější kousky z alba Sky Travelin’. Publikum v Lucerna baru rozhoupali a dostali ho do správného varu. Bylo na nich vidět, jak je vystupování baví. Jejich hudba šlapala jako švýcarské hodinky, věnovali se plochám plným improvizace a předváděli tak atraktivní show, že je posluchači nechtěli pustit z pódia.

Polemic
Tahle slovenská ska kapela, stylově přesahující do reggae či punku, odehrála poměrně dobré vystoupení. Navázala na set The Navigators, ale zatímco její předchůdci Lucernu roztančili, Polemic se svou energickou hudbou dokázali publikum rozhopsat. Zahráli své největší hity a předvedli standardní show, ve které si neváhali dělat legraci sami ze sebe. Díkybohu nezapomněli ani na odkazy svých pravzorů ska, Madness a The Specials.

Vopruz gangu jablečného knedlíku
Docela zábavná kapela. Ne že by to byli bůhvíjak skvělí muzikanti nebo že by předváděli úžasnou show. Zjevně na nich bylo vidět, že dělají muziku pro zábavu. Celý festival zahájili a svými našlapanými punk-rockovými písničkami, přecházejícími i do propracovanějších forem, obecenstvo docela příjemně naladili na věci příští.

Skyline
Jisté zklamání. Po humbuku, který nastal při příchodu bývalé zpěvačky Gaia Mesiah Marky Rybin, se dalo očekávat přeci jen něco víc. A upřímně řečeno, nebylo by divu, kdyby Marka opustila i tuto kapelu. Již v té předchozí totiž vyčnívala nad spoluhráče, což je ve Skyline vidět ještě více. Ve chvíli, kdy nebyla na podiu, jako by hrála nějaká bezvýznamná partička. Teprve když vtrhla na stage, kapela se dokázala povznést nad šedý průměr. Z Marky energie prýští na všechny strany a nikdo by se nemohl divit, kdyby v brzké době začala přemýšlet o vlastním projektu nebo sólovém albu.

Xavier Baumaxa
Komentovat jeho vystoupení asi nemá smysl. Nahrazování hudební nemohoucnosti silnými výrazy a pseudointelektuálními žvásty není hodno pozornosti.

Rock for Church(ill)
26. února 2009, Praha, Lucerna Music bar

 

Témata: