The Offspring se spokojeně rochní ve vlastní minulosti

Jiri-Vanek

Kalifornští The Offspring jsou pozůstatkem půlky devadesátých let, kdy se svým mexikánsky šmrncnutým neo-punkem trhali hitparády. Na svojí deváté studiové desce Days Go By znějí plus minus stejně jako posledních dvacet let. Někdy bohužel doslova. Vykrádání sebe i jiných se kapela sice nevyhne, pořád ale dokáže napsat energickou písničku, při které snad i Sid Vicious v hrobě zapoguje.

Věční souputníci Green Day a The Offspring dávno přežili ideální dobu pro rozpad, kdy by se z nich mohla stát uznávaná legenda.

Neo-punk není nikterak nápaditý žánr, vždycky v něm šlo spíš o energii a nasazení než o nástrojovou či melodickou originalitu, a tak zatímco Billie Joe Armstrong z Green Day se s tím snaží v novém tisíciletí vyrovnávat tak, že si hraje na umělce, který v jinotajích sděluje světu zásadní pravdy a vydává koncepční trojalba, Dexter Holland a The Offspring už v devadesátých letech jasně ukazovali, že se neberou smrtelně vážně. Věrni punku zůstávají nezávisle na tom, který žánr a prezident zrovna frčí.

Kdo z nich je tak víc pro srandu králíkům, to si musíte odpovědět sami. Nebudu zastírat, že mnohem sympatičtější je mi přístup kvarteta, které letos vydalo už deváté pokračování své nekonečné desky. Tentokrát pod krycím názvem Days Go By.

Poslechněte si nové The Offspring v YouRadiu

V prvních dvou singlech The Offspring trochu klamou tělem. Skladba Days Go By ve středním tempu o tom, že trocha nostalgie ani stárnoucí pankáče nezabije, má sice typický zvuk The Offspring včetně výborných sborových refrénů, nejen náladou ale zbytečně připomene píseň Times Like These od Foo Fighters.

http://www.youtube.com/watch?v=Y5Zy2GkWVFs

Druhý singl, Cruising California (Bumpin‘ In My Trunk) s vokodérem (!), elektronickým podkresem, dívčími sbory a hip-hopovými názvuky je ale šlápnutím vedle. Písnička se jistě stane hitem letních diskoték, za sebe ale musím poznamenat, že před patnácti lety vydali The Offspring jako singl výbornou Pretty Fly (For a White Guy) – a že opakovaný vtip není vtipem.

Tohle jsou ale spíš výjimky; první dvě písničky desky, rozjetý otvírák The Future Is Now i dvojka Secrets From the Underground ukazují The Offspring v solidní formě. V rychlém tempu se nese většina desky, takže vám většinou ani nestihne dojít, jestli jste podobnou melodii čirou náhodou neslyšeli už na některé z předchozích desek.

http://www.youtube.com/watch?v=FAlZyajmcIM

Od The Offspring se nedá očekávat boření hudebních hranic ani hipsterský přístup, který formu cení vysoko nad obsahem. Párakordový kolovrátek s nabroušenými kytarami může ale dát život výborným písničkám i v roce 2012.
The Offspring - Days Go ByThe Offspring dobře vědí, že (řečeno slovy dvou jejich písniček) dnové sice ubíhají, ale budoucnost je právě teď. Což sice není nikterak hluboké poselství, od punkové legendy je ale přijmu mnohem raději než moudra o směřování lidstva.

The Offspring – Days Go By
Vydavatelství: Columbia
Celkový čas: 42:42
Skladby: The Future Is Now, Secrets from the Underground, Days Go By, Turning Into You, Hurtingas One, Cruising California (Bumpin‘ In My Trunk), All I Have Left Is You, OC Guns, Dirty Magic, I Wanna Secret Family (With You), Dividing By Zero, Slim Pickens Does the Right Thing And Rides the Bomb to Hell

Témata:,