The Police – synchronizace duší po dvaceti letech

Milan-Janecek

Legendární skupina The Police vedená Stingem se dala po dvaceti letech znovu dohromady a objela svět na turné, které patří k jednomu z nejúspěšnějších v historii rock’n’rollu. Záznam Certifiable na CD a DVD pochází ze dvou koncertů v hlavním argentinském městě Buenos Aires z 1. a 2. prosince roku 2007.

The Police: zase spolu Foto archiv kapely

Tohle trio muzikantů asi není třeba sáhodlouze představovat. Andy Summers je úspěšný fusion kytarista, nesmírně ceněný svými kolegy pro inovativní hru, Stewart Copeland jeden z nejuznávanějších bubeníků světa. A Stingova diskografie by byla delší než celá tato recenze. Přesto se dá říct, že jejich největší síla je ve spojení pod hlavičkou The Police, a tento koncert to jenom dokládá.
Vnitřní pnutí mezi muzikanty z nich dostává to nejlepší, co v nich je – jako by se každý snažil přetrumfnout toho druhého. Tak Andy Summers rozehrává ve Voices Inside My Head celou barevnou škálu kytarových tónů, Stingpřidává svoji jednoduchou, účelnou a přesto čarovnou basu, spojenou s bezchybným a uchu lahodícím zpěvem. A Copeland doplňuje celek neskutečným drivem a energií, spojenou s hravostí a ojedinělým smyslem pro rytmus a netradiční bubenické eskapády. I baladu Walking on the Moon je schopen zahrát jako ten nejnadupanější rock.

Walking on the Moon – live – Syncronicity concert v Atlantě

Vše nakonec spojuje smysl pro humor a exhibicionismus všech tří muzikantů, dovedně se skrývající za až intelektuální povýšenost. Chvilkami máte pocit, že se vám vysmívají, a chvilkami předstírají, že jsou tu jenom pro vás.
Je nádherné sledovat, jak dovedně Sting zachází s publikem, které s ním zpívá každé slovo v hitech jako Every Breath You Take, King of Pain či Roxanne. Komunikuje s diváky v jejich rodné řeči a lidé si opravdu užívají možnost být na tak ojedinělém koncertu. A konečně, na samotných muzikantech je znát radost ze společného hraní. Jako by ani neměli dvacet let přestávku.
Je jenom škoda, že České republice se turné vyhnulo, byť se tu měl koncert původně konat. Snad tedy někdy příště. Věřme, že tohle nebylo poslední turné The Police.

The Police: Certifiable
DVD 20 tracků 109’, CD 16 tracků 79’, vyd. Cherrytree/A&R Records/Polydor