The Puppits promíchali MDŽ s rock and rollem


Moje mámo nejdražší / děkuji ti též / že za mír a za štěstí / prací bojuješ. Tohle jsme recitovali jako malé děti, čerstvě školou povinné, než podobně úchylným performancím zatnula tipec Sametová revoluce. Připomenutí Mezinárodního dne žen, kdy děti recitovaly, ženy dostaly karafiáty a muži se opili, proběhlo v to správné datum - 8. března - v klubu Vagon pod taktovkou skupiny The Puppits.

Nad hlavami teenagerů, kteří se v roce 1989 ještě batolili v plínkách, čněl nápis „Dnešní večer dáme našim ženám“. A program začal jako parafráze komunistického proslovu na pionýrském shromáždění. The Puppitsse pokusili o vzkříšení doby bleděmodrých košilí a rudých šátků, aby nastolili podivnou směsici komunistické poetiky a zápaďáckého rock and rollu. Už první píseň, sborové Dobrý den, majore, Gagarines doprovodem píšťaly dávala tušit, kudy se bude koncert ubírat. Jako by si tu podal ruku Gustav Husák s Janis Joplin.

Hrdina Woodstocku má rád Led Zeppelin
The Puppits navazují na linii rock and rollu 60. let, sami sebe charakterizují jako flower-punk. Potenciál této mladé kapely nejvíc vyniká ve zpěvných a melodických skladbách, například v Keep on, při které si na Foto Jana Julínkovápódium přizvala dvě vokalistky, nebo v beatlesovské Twist and shout, která zazněla jako přídavek. Hudebních výpůjček se publikum dočkalo ještě několikrát. The Puppits se totiž netají obdivem ke kapelám jako Mamas and Papas, The Doors, Led Zeppelin a touhou přenést do současnosti něco z melodiky a experimentální hravosti těchto hudebních ikon. Energii a zápal frontmana Elfyho, disponujícího charismatem hašišového vizionáře, nelze přehlédnout, takže mu jeho stylizaci v hrdinu Woodstocku klidně tolerujete.

Twist and shout, soudruhu!
Kam bude směřovat tato post-hippie kapela? Uvízne ve starém, i když zábavném historismu 60. let, nebo se vyvine někam jinam? Snažila se něco naznačit experimentálním kouskem LSD – heroin –LSD, z velké části bez textu, jen s kvílivým doprovodem, podpořeným zvukovými efekty napodobujícími přístroj theremin? Možná zůstane skupinou, která hraje pro „to své“ publikum, složené z velké části ze spolužáků a známých, a s pocitem, že jim přes rameno kouká Jim Morrison. Ve Vagonu se však přítomní bavili, vnímali tu halucinogenní směs pionýrských šátků a hippies hábitů. Mohli jste si vetknout rudý karafiát do vlasů, které rozdával švarný úderník, a vrhnout se do víru tance. Twist and shout, soudruhu!

MDŽ s The Puppits – básně, retro výstava, projevy a pionýři!
8. března, Praha, Klub Vagon