The Roots: Takhle se hraje fantastický hiphop

ondrejbambas

Pověst výborné živé hiphopové kapely včera potvrdily americké legendy The Roots. Rozhicovaly zaplněný Lucerna Music Bar, který si její první koncert v Praze vychutnával se vším všudy - včetně marihuany. Tahle výuka radosti z živého hraní se, až na horší zvuk, vyvedla na výbornou.

Pokud jste se včas nerozhoupali a nekoupili jste si na první koncert The Roots v Praze lístek, máme pro vás několik důvodů, proč tyhle hiphopery příště nepromeškat.

Zaprvé, nejde tu jen o hip hop. Skladby The Roots, a hlavně pak živá vystoupení, jsou v jejich podání rozmanitým výletem do hudební historie. Ať už – jako včera večer – začnou s poctou legendě Beastie Boys a letos zesnulému Adamu Yauchovi Paul Revere, zařadí svou verzi Sweet Child O´ Mine od Guns N‘ Roses, zahrají funky Jungle Boogie a Handclapping Song anebo si jen tak zajamují v jazzových intrech, pokaždé to na 100 % funguje. Radost z hraní byla cítit v každém tónu.

Jak hrají The Roots naživo?

Právě intermezza a jamy na konci písniček dělají z The Roots nejlepší živou kapelu, a přesně tímhle směrem by se měl hiphop ubírat. S nástroji to zní jinak, a když začal Damon Bryson hrát na svůj suzafon (nástroj podobný tubě, pozn. red.) anebo když ?uestloveKnucklesem rozjeli sóla na perkuse a bicí, byla to pro vyprodaný Lucenra Music Bar opravdická jízda.

Před čtyřmi lety obsadili The Roots hlavní pódium na Hip Hop Kempu a i na letošním turné navštěvují hlavně obří festivaly, kde si zahráli například s Brucem Springsteenem. V Praze to však bylo k hvězdám mnohem blíž – zahráli tam, kde začínali, tedy v klubu. A proč si neplácnout s Black Thoughtem nebo si nechat od členů podepsat lístek? Na festivalu by to bylo přeci jen těžší.

Poslechněte si desku Undun v YouRadiu

Koncem loňského roku vydala kapela skvělé album Undun, přesto do setlistu překvapivě nezařadila jedinou skladbu. Do devadesátiminutového mejdanu se neprobojovalo ani příliš ukázek z předcházejících, rovněž kvalitních desek Game Theory a Rising Down.

Ale to nevadilo. Z celé show se stala hodinu a půl dlouhá skladba, jež nedala divákům ani na vteřinu vydechnout. Jako by se jelo ve vzpomínkách; hrálo se prostě to, co kapelu i lidi v sále bavilo.

The Roots
Praha, Lucerna Music Bar, 7. srpna 2012

Témata:, ,