The Slots: Čisté, procítěné, přesto nedokonalé

Marek-Bartos

Pražská pětka The Slots pokřtila v Lucerna Music baru své druhé album Plastic Culture. Návštěvníci rockových klubů kapelu znají díky debutu BabyBox z roku 2006, od té doby se ale leccos změnilo. Kromě tří nových tváří přišel do skupiny i nový zvuk, takže posluchači mohli být zvědavi, co taková proměna s kapelou udělala. Jenže na koncert  dorazili hlavně ti nejskalnější fandové. O nějakém překvapení publika proto  nemůže být ani řeč.

Jak už to na křtech bývá, pod pódiem stáli hlavně kamarádi a známí muzikantů. Celá akce tak  připomínala spíš rodinnou sešlost početné sicilské famílie. Samozřejmě za předpokladu, že bychom takové Sicilany mohli považovat za náruživé posluchače procítěného rocku, kterým se The Slots zabývají. Dodejme, že na jejich současném stylu se podepisuje i melodický pop a folk, ovlivněný vlnou písničkářů vzedmutou Glenem Hansardem. Možná to byla náhoda, ale The Slots nakonec představovali jakýsi průsečík mezi pojetím muziky obou předskokanů, Nicelandu a Lavagance. Procítěné, intimní výpovědi o světě kolem nás v popovém vydání se mísily s rockovou přímočarosti, kterou mají na svědomí  tří kytary a bicí.

Poslechněte si The Slots na Myspace

Frontman Erik Stevenson (zpěv, akustická kytara, texty) a jeho kapela předvedli solidní vystoupení, vydali se zlatou střední cestou. Ta ale vždycky nemusí být nejlepší. K dokonalosti totiž kapele ještě něco chybělo. I když starší písničky (například Hey Man) prokládali těmi nejnovějšími (Nobody Knows), celek působil příliš jednotvárně. Vystoupení mohl oživit dívčí sbor, se kterým skupina nahrála Plastic Culture, ten bylo ale zase špatně slyšet. Nicméně řečeno krasobruslařskou hantýrkou, výsledný dojem nebyl špatný a je dost možné, že o The Slots v budoucnu ještě uslyšíme.

A jací byli hosté? Písničkář Niceland je kluk s odvahou, to se musí nechat. Jeho „emo“ projev (i vizáž) už ale tolik nezaujal. Slovenský objev roku Lavagance oproti tomu překypují nejen rockovou energií, ale naštěstí i hudebním umem. Při včerejším koncertu to bylo jasně vidět.

The Slots: Křest desky Plastic Culture
14. ledna 2009, Praha, Lucerna Music bar

 

Témata:, , ,