The Spankers: Hrajou nás i v Brazílii

KatarínaStraková

Pražská ska kapela The Spankers funguje dva roky. Na kontě má desku Boom! Bang! Pow! You know… a před Vánoci pokřtila nový singl Party Lovers. Loni to pro ni byl vůbec úspěšný rok; zahrála si v Brazílii, kde si pochvalovala hlavně koncertní atmosféru a vřelé fanoušky. Do nového roku skupina vyráží s košickou zpěvačkou Simonou Feherovou alias Sisou, která v říjnu nahradila Terezu Krippnerovou.

Proč vaše bývalá zpěvačka Tereza The Spankers opustila?
Tomáš Knotek
(bicí): S Terezou jsme se na odchodu z The Spankers dohodli, protože studuje DAMU, což je časově dost náročné. Museli jsme kvůli tomu rušit koncerty a zkoušky a kapela stagnovala. O výměně Terezy jsme uvažovali zhruba rok, a pak jsme potkali Sisu.

Takže by se dalo říct, že jste Terezu „odešli“ vy?
Tomáš:
Bylo to vzájemné. První impuls sice přišel od nás, ale byla jen otázka času, kdy se k tomu jedna strana odhodlá. Tereza byla v obrovském časovém presu, což se promítalo pochopitelně i do studia na DAMU. Myslím, že Tereza byla nakonec ráda, že jsme to udělali my.

The Spankers: Party Lovers (singl pokřtěný před Vánoci 2011)

Jak došlo ke spolupráci mezi vámi a Simonou?
Sisa:
Jednoho dne mi zazvonil telefon s nabídkou spolupráce. Myslím, že k tomu došlo skrz nějakou společnou kamarádku kytaristy z The Spankers, která mě viděla zpívat někde v Blues sklepě.

Siso, kde všude jsi dříve zpívala?
Mám dance funkovou kapelu, potom mám blues rockový projekt, rockovou kapelu, ale to jsou všechno menší věci.

Máte za sebou kromě jiného také šňůru po Brazílii. Jak jste se k tamnímu koncertování dostali?
Tomáš:
Já jsem byl v Brazílii už třikrát, se Spankers počtvrté. Tu zemi jsem si úplně zamiloval, dnes tam mám i nějaké kamarády a jeden z nich shodou okolností vlastní hudební vydavatelství, kapelu a nahrávací studio. Ten se zná s promotéry, kteří dělají ska a reggae a v Jižní Americe pořádají velké akce tohoto typu. Za turné tedy vděčíme hlavně jemu. Loni jsme tam odjeli jedenáct koncertů, z nichž osm bylo úplně vyprodaných. Byli jsme v tamní televizi, v rádiu, v několika tamních rádiích dokonce pořád hrají naše písničky.

Jakou výchozí pozici má v Brazílii kapela z Česka?
Tomáš:
Ska kapely ze zahraničí tam mají obrovskou výhodu; samotný fakt, že jsou z ciziny, je velká reklama. Ska se tam v posledních letech hodně rozšířilo, dostalo se až do středního proudu.  

Je velký rozdíl mezi brazilským a českým publikem?
Tomáš:
Už samotný průběh akce je úplně jiný než u nás. V Brazílii začínají party až o půlnoci, takže my jsme často hráli třeba od jedné hodiny ráno, jednou dokonce až od čtyř. Předtím tam třeba od desíti hraje DJ, takže ve dvanáct už jsou posluchači v náladě. Těžko říct, čím to je, ale lidi jsou tam hrozně vřelí.
Sisa: To by se mělo zavést i u nás. Možná, že temperament tamních lidí přichází s tím, že mají čas opít se ještě před začátkem akce. V Česku jdou lidi na koncert od osmi a pijou jen během něj. Do nejlepší nálady se dostanou, až když koncert skončí.  

Na jednom serveru jsem narazila na článek o vás, ale pod ním bylo video Sex on the Beach italské dvojice Spankers. Pletou si vás s nimi často?
Tomáš:
Jo, jednou se nám taky stalo, že když hráli

, Libor Bouček si asi spletl stránky a četl tam o nás. A pak pustil to jejich elektro.

Jaká událost vás v poslední době nejvíc zasáhla?
Tomáš:
Třeba to, co se stalo Tonye Graves (Tonyu Graves napadli ve Vimperku rasisti). Přihodit se to může všude na světě, ale Tonya je naše kamarádka, před rokem nám křtila singl. I když takové věci se dějou asi všude na světě, třeba v Brazílii teď kamarádovi ubodali známého, který byl členem tamního punkového hnutí.

Jak moc vaše písničky ovlivňuje to, co se kolem vás děje?
Sisa: Hodně. Naše nejnovější skladba je o anorexii. Nejde o nic vzdělávacího, text je spíš sarkastický. Prostě chceme, aby holky jedly. Nejjednodušeji se mi píšou texty, když mi někdo přinese skladbu s nápadem, o čem by měla být. To jsem potom schopná napsat text za deset minut. Zatím jsem se podílela na třech skladbách – o anorexii, pak na novém singlu Party Lovers a taky na jedné country písničce, ale to je spíš taková sranda.
Tomáš: Sisa je pro nás velký přínos, protože dost píše; vždycky je lepší, když si zpěvák píše slova písniček sám. Tereze psal texty náš kytarista a ona si je potom předělávala, což už ale nebylo to pravé.

http://www.youtube.com/watch?v=y_UFtmOt8NQ

Siso, řekni mi něco o Party Lovers.
Sisa:
Zpívám o tom, že člověk musí vždycky najít volnou chvíli na zábavu. Je tam nádherná věta „jestli jsi údržbář anebo sestřička v nemocnici, teď to vlastně není podstatné, protože jsi na koncertě Spankers a lidé by se tu měli bavit“.

Kam byste rádi The Spankers dostali?
Sisa:
Chceme vyhrát Slavíka, takže na úroveň Karla Gotta.
Tomáš: Milujeme párty. Nejvíc nás baví, když to baví lidi. Jestli z toho někdy budou i nějaké peníze, budeme jenom rádi. 

Témata:, ,