The xx: Nejtišší hovory ve vlaku

Hana-Slivova

Zcela proti pravidlům rozjuchaného mainstreamu vedou svůj život tři kamarádi z kapely The xx. V těchto dnech vydávají druhé album Coexist; i na něm znějí, jako kdyby si tiše povídali v kupé cestou na rodinnou dovolenou. V tomhle vlaku jsou však The xx snad ještě tišší než před třemi lety, kdy za svůj debut dostali cenu Mercury. Přesto vyprodávají jeden klub za druhým a z jejich stylu se rodí..."trend".

„Dnešní pop je daleko víc intimní. Podívejte, kolik lidí se ztotožňuje s písničkou Someone Like You od Adele, a přitom je tak neveselá. Zdá se, že lidi mají smutek docela rádi,“ usmívá se zpěvačka a kytaristka Romy Madley-Croft z londýnských The xx během rozhovoru pro magazín Pitchfork.

Jako kdyby jí ještě pořád nedocházel úspěch, kterého se svou kapelou dosáhla. Koncerty vyprodané do posledního místa, ti, na které se nedostalo, chodí před klubem s cedulí "dám 200 dolarů za lístek". Čtyři tisíce korun za koncert tří mladíků, kteří si podmanili svět hudbou tak tichou, intimní a na první poslech nevzrušivou, jako kdybyste přes stěnu poslouchali hovor sousedů.

Příběh The xx je jako scénář filmu o přátelství. Romy Madley-Croft, Jamie Smith a Oliver Sim, spolužáci z fulhamské střední (mimochodem, vznikly tu i elektonické kapely Hot Chip či Burial a bydlí tu rapper Example), se na své nástroje začali učit ve čtrnácti. V šestnácti odehráli první koncert a v devatenácti natočili debut XX, za který o rok později dostali prestižní cenu Mercury. Kdo by si tehdy tipnul, že tři tichá děcka porazí rozjeté Mumford and Sons s country deskou Sigh No More?

Poslechněte si nové The xx v YouRadiu

Klidným a introspektivním příběhům The xx odpovídá i vnímání světa showbyznysu, ve kterém se kapela rázem ocitla; na rozdíl od ostatních skupin o sobě The xx nechtějí prozradit víc, než je nutné. „Nebudu přeci každému na počkání říkat, jak se mám a jak se cítím. Jasně, dělají to tak všichni. Ale já si nemyslím, že je to normální,“ vysvětluje zpěvák Oliver Sim.

Jeho sytý hlas ladí s hlasem Madley-Croft tak samozřejmě, jako kdyby se ti dva pro sebe narodili. Spolu ale nežijí, Romy má dlouhodobý vztah s módní návrhářkou Hannah Marshall. Přímo se tak dvou velkých přátel ("víme o sobě úplně všechno, co se vědět dá") týkají jen slova v písničce Our Song.

http://www.youtube.com/watch?v=gDjRRuHN8HI

Jestliže první deska The xx nadchla popovou scénu intimním a minimalistickým pojetím písničky – ostatně to, co Madley-Croft vyluzuje z kytary, zní spíš jako tóny navlečené na šňůrce než jako akordy, od Coexist se čekal důraznější zvuk, ovlivněný taneční scénou. Soudilo se tak ale jen na základě skoupých webových zápisků.

Pro ty, kteří The xx během příprav novinky sledovali, tak může být výsledek překvapivý. Oproti debutu sice přibyla výraznější basová linka a perkuse a deska nezní tak melodramaticky, minimalismus prvního alba ale nezmizel. A Romy s Oliverem zpívají víc než dřív o vztazích.

„První album jsme začali skládat v patnácti. Poslouchal jsem příběhy cizích lidí a z jejich vztahů jsem čerpal inspiraci pro vlastní písničky. Teď jsem starší, mám zkušenosti a jsem, řekněme, víc popisný a míň dramatický,“ snaží se Smith postihnout rozdíl mezi tehdy a teď. Romy dodává: „Tentokrát jsem v textech víc osobní a jsem šťastná, že jsem k tomu našla odvahu.“

Přitom je vlastně úplně jedno, komu Romy v takové Angels vyznává lásku; většina nových skladeb je křehká a zároveň pevná v kramflecích sama o sobě.

Ať už jde o Swept Away, na poměry The xx výrazně taneční skladbu, kterou by klidně mohla napsat dvojice Ben WattTracey Thorn aka Everything But the Girl, anebo Try s pískáním ve stylu Lil Wayna, všechno jsou to zářezy silné, paradoxně však ještě intimnější a klidnější než dřív; jako kdyby za zpěváky vedl dialogy někdo v pozadí.

The xx„Za ty roky jsme se spolu s Oliverem naučili mluvit. Možná proto zníme tak, jak zníme,“ usmívá se Romy Madley-Croft.
Ať už za tímhle kouzlem souznění stojí cokoliv, určitě si na Coexist udělejte jeden večer čas. Bude třeba pár pokusů, než si okolo sebe vypnete všechno, co by vás při přechodu do „módu Coexist“ mohlo rušit.

The xx – Coexist
Vydavatelství: Young Turks
Celkový čas: 37:11
Seznam skladeb: Angels, Chained, Fiction, Try, Reunion, Sunset, Missing, Tides, Unfold, Swept Away, Our Song

Témata: