the.switch křtili desku. A (ne)byli na dosah

petradamek

Králové domácího cross-overu the.switch po měsících - nebo vlastně letech - odkladů dodělali poslední díl trilogie Na Dosah. S poměrně experimentálním a netradičně znějícím dílkem se právě chystají na tour. Monstrózní ozvučení, několik hostů, ale také nepříliš jiskřivá atmosféra; tak vypadala první zastávka v pražském klubu Roxy.

the.switch se na pražský koncert ohromně těšili. Vypozorovat se to dalo už pár týdnu před akcí z kadence jejich facebokových postů a nejrůznějších „stimulačních“ pozvánek. K příležitosti úvodní zastávky Na Dosah Tour 2012 se dokonceplácli přes kapsu a obstarali monstrózní světelnou sestavu.

Stejně jako oni a jejich věrní se do Roxy těšili také fanoušci ostravské bandy The Truth Is Out There. Ne náhodou je server Bandzone vypíchnul co by jeden z nových objevů – kombinace řízně nazvučené kytary, mohutných basů (vibrovat musela i nedaleká Kotva) a elektroniky ala Enter Shikari zafungovala na úvod skvěle, čemuž přispěl i – v rámci možností předkapely – výtečný zvuk.

Nutno říct, že mezi the.switch, kteří sebou před nějakými deseti dvanácti roky křečovitě škubali v bílých overalech, na nahrávkách měli mizerný zvuk a ve svém čele ne zrovna přesvědčivého zpěváka, a the.switch „model 2012“ proběhnul ohromný posun. Ostatně o svém perfekcionismu přesvědčují fanoušky každou chvíli, tentokrát třeba vychytaným plakátem.

Kromě dalších maličkostí jako předprodeje vstupenek přes SMS či Majkláčova černobílého „nátěru“ obličeje – Wes Borland styl – měly být tentokrát největší přidanou hodnotou zmíněná světla. V tomto ohledu však kapela trochu přestřelila. Což o to, na festivalu či větším pódiu by to jistě byla velká paráda, ale pro Roxy to bylo přece jenom velké sousto. Chvílemi se v klubu svítilo až příliš, což atmosféře příliš nepřidalo.

Co se však nepovedlo světelné složce, s přehledem vynahradila ta zvuková. Monstrózně hutný a přitom čistý a skvěle čitelný zvuk rozburácel klub hned v úvodním kousku, apokalyptické skladbě Soumrakem z jejich zbrusu nového EP, a nefalšovaný zvukový masakr vydržel až do konce.

Mimořádně silný setlist neměl slabšího místa (snad jen výpadek mikrofonu v jedné z úvodních skladeb) a během hrubozrnných vypalovaček jako Honzík, Neusneš, Hon na mě nebo lehce upravená Peruť se z pódia valila energie po tunách. Naopak nové skladby nechaly zvukovou sestavu trochu oddechnout a větší prostor dostala elektronika, tři hostující zpěváci (Zapha, KurzAtari Terror a Radek ŠkarohlídHentai Corporation) a dokonce akustická kytara.

Snad jen atmosféra v klubu mohla být jiskřivější. Šílenství před pódiem, na něž byla kapela v minulosti zvyklá, se nekonalo. Na druhou stranu, příliš to nejikřilo ani z pódia; čím profesionálnější show the.switch mají, tím víc profesorsky působí a tím víc se ztrácí jejich někdejší syrovost, autenticita a blízkost.

Start turné Nadosah nebyl úplně na dosah, přesto šlo o povedený večer.

the.switch + The Truth Is Out There
Praha, Roxy, 21. 3. 2012