Thom Yorke z Radiohead se nabízí i těm, kteří ho dřív neměli rádi

ondrejbambas

Jak bojovat proti pirátskému stahování hudby? To se snaží ukázat leader skupiny Radiohead Thom Yorke svou zbrusu novou sólovkou, kterou dal k dispozici přes placené torrenty. Více než o hudbě se tak v souvislosti s ní mluví o způsobu, jakým ji hudebník přivedl k posluchačům. Je to škoda, protože nahrávka Tommorow's Modern Boxes se velmi povedla.

Před třemi roky natočili Radiohead ke skladbě Lotus Flower z alba The King Of Limbs videoklip, v němž se frontman Thom Yorke představuje jako tanečník. Specifické tanečky rozšířil loni o další choreografii pro singl Ingenue projektu Atoms For Peace a do pohybu ho dostává i vizuál aktuálního počinu A Brain In a Bottle ze sólovky Tommorow’s Modern Boxes. Video navíc Yorka ještě výrazněji zobrazuje jako osamoceného podivína, což velmi dobře vystihuje podstatu celé osmipísňové nahrávky.

Prolínají se na ní všechny polohy, do kterých se Yorke stihl za svou kariéru ponořit. Jakákoliv podobnost se skutečnými osobami z blízkého Yorkeova okolí sice není čistě  náhodná, na albu je ale přeci jen znát, že hudebníka ovlivnila i hudba, kterou hraje v DJských setech. Písničky si tak lze někdy představit jako klubové remixy vybraných děl Thomovy diskografie – nejzřetelněji v Guess Again!; piánovým podkladem silně připomíná Pyramid Song od Radiohead.

Poslechněte si Thoma Yorka v Youradiu

Úryvky v podstatě všech písniček z alba Tommorow’s Modern Boxes se v nějaké verzi objevují také na multimediální aplikaci Polyfauna (psali jsme o ní zde), kterou Radiohead dali dohromady na základě nahrávání The King Of Limbs okolo skladby Bloom. A je slyšet, že právě aktualizovaná zářijová verze nevznikala stejně jako „originál“ před dvěma lety. Melodie, jaké se objevují na albu, mají písňový potenciál, nejsou jen doprovodnou audio linkou. Všech osm skladeb k sobě šikovně pasuje a album má dramaturgii. Díky dobrému závěru tak posluchače nemrzí, že další písnička už nepřijde.  

Poslechněte si Aphexe Twina v Youradiu

Thom Yorke se na novince otevírá i novým posluchačům, kteří předešlou tvorbu neznají nebo jim není blízká. Na druhou stranu ty, již frontmana Radiohead a dlouholetého spolupracovníka/producenta Nigela Godriche důvěrně znají, nijak výrazně nepřekvapí. Yorkeův kolega z oboru Aphex Twin nedávno vydal dlouho očekávanou desku Syro a dokázal, že umělec se nemusí za každou cenu snažit vymyslet nový zvuk. Yorke se sice téhle myšlenky úplně nedrží, s Aphexem ho nicméně pojí kombinace klavíru a minimalistického ruchu (jeden to ukazuje ve skladbě Aisatsana, druhý instrumentální Pink Section). 

Přestože se Yorke prostřednictvím placených torrentů snaží udělat v hudebním světě revoluci navazující na vydání alba In Rainbows (před sedmi lety zpopularizoval model „zaplať, kolik chceš“) a fakt, že aktuální album si stáhlo přes milion lidí, ukazuje, že se mu to zřejmě daří, „nový“ způsob nemusí zafungovat všude a u všech. Uvidíme.
Nová distribuce umění nám každopádně prozatím přinesla přijemnou elektronickou nahrávku. Znovu se potvrrzuje, že Thom Yorke málokdy šlápne vedle.

Thom Yorke – Tommorow’s Modern Boxes
Vydavatelství: Vlastní cesty
Celkový čas: 38:13
Seznam skladeb: A Brain In a Bottle, Guess Again!, Interference, The Mother Lode, Truth Ray, There Is No Ice (For My Drink), Pink Section, Nose Grows Some