Thor jede zachránit svět metrem. A je to vtipné

Stefan-Titka

Druhá vlna filmů marvelovského univerza pokračuje ve vítězném tažení. Po megaúspěšném třetím dílu Iron Mana se do kin podruhé vrací i neohrožený Avenger Thor. V pokračování s podtitulem Temný svět neohromí originalitou (znovu tu zachraňujeme svět), ale překvapí nadhledem a vtipem.

Ze všech těch neuvěřitelných kousků, které studio Marvel během vytváření svého filmového vesmíru předvedlo, musí být aktualizace hrdiny severské mytologie Thora z těch nejobdivuhodnějších. Bavíme se tu koneckonců o postavě, která v původním komiksu mluví jako postava z tragédie Williama Shakespeara, má blond vlasy až po ramena, na nich posazenou helmu s křidélky a v ruce kladivo.

Filmový Thor zkrátka dokázal mile překvapit, ať už decentnějším a funkčnějším designem kostýmu nebo hlavním představitelem Chrisem Hemsworthem, který minimálně v nedávných Rivalech znovu předvedl, že není jen svalnatým modelem s dlouhou blond hřívou, ale že zvládá i slušně hrát. Pokračování dobrodružství nordického Boha hromu s podtitulem Temný svět v tomto trendu pokračuje, i když se zároveň od svého předchůdce v lecčems odlišuje.

Především je tu znatelný o dost výraznější příklon k žánru fantasy. Zatímco v prvním filmu se zápletka točila kolem Thora, který sestoupil na Zemi, v Temném světě valnou většinu času strávíme přímo v Thorově rodišti, Asgardu. Byl-li tedy krok studia v případě prvního dílu – nechat vytvoření mýtu na Kennethu Branaghovi, vyhlášeném filmovém a divadelním herci i režisérovi a znalci Shakespearových tragédií – logickým krokem, stejně logickým se ukázalo i angažování režiséra Alana Taylora. Ten se v budování fikčních světů osvědčil především v úspěšném seriálu stanice HBO Hra o trůny.

Asi největší pochvalou je, že i přes – v lepším případě – standardní zápletku, nijakého záporáka a fakt, že většina filmu stojí na světě vytvořeném v počítači, Taylor bez větších zaškobrtnutí dovede film až do finále. A že i přes výše zmíněné nedostatky je zábavné tento svět na necelé dvě hodiny obývat. Pramení to zejména z faktu, že scénář velmi dobře trefil poměr komedie a dramatu. Nadsázka prostupuje celým filmem a dojde i na vtipné odkazy na ostatní superhrdiny (cameo Kapitána Ameriky se povedlo).

Ani po herecké stránce si nelze stěžovat. Potěší hlavně, jak se scenáristé popasovali s morálně rozporuplnou postavou Lokiho, Thorova bratra, která má ve filmu hodně prostoru. Představitel Lokiho Tom Hiddleston nabytý prostor dokáže plně využít a jeho kreace patří možná mezi to nejlepší z celého filmu. Z vedlejších postav pak vyniká především Stellan Skarsgard, který i na malé ploše s přehledem trefil svou etudu divácky vděčného bláznivého vědce.

Thor: Temný svět rozhodně není nijak světoborný film, ale svou dramatickou bezzubost vyvažuje humorem a nadhledem. Příkladem může být i finální souboj, který se odehrává v narušeném časoprostoru; postavy tu skáčou z jedné planety na druhou, aniž by to mohly jakkoliv ovlivnit. Celá tato závěrečná sekvence je svou hravostí, chaotičností a zmatečností svým způsobem vlastně neodolatelná. Navíc: Ve kterém jiném superhrdinském filmu uvidíte hlavního hrdinu jet zachraňovat svět metrem?

Thor: Temný svět
Akční / Dobrodružný / Fantasy
USA, 2013, 111 min
Režir: Alan Taylor
Hrají: Chris Hemsworth, Natalie Portman, Kat Dennings, Tom Hiddleston, Stellan Skarsgard, Idris Elba a další
Premiéra v ČR: 7. 11. 2013

Témata:,