Tina Turner málem zbořila pražskou O2 Arenu

Lubos-Prochazka

Madonna, Beyoncé nebo Céline Dion dokáží nadchnout a vyprodat haly po celém světě. Ale to, co včera dokázala v pražské O2 Areně Tina Turner, žádná z nich neumí. Rocková babička tam roztančila, rozezpívala a rozbrečela 16 tisíc fanoušků, kteří před ní prostě museli smeknout. Téměř sedmdesátiletá zpěvačka předvedla dvě a půl hodiny trvající show plnou rock'n'rollu, popových věcí a místy i ploužáků. Její typický chraplák se nezměnil. A sexy nohy? Jsou pořád krásné!

Už jen to, že Tina přiletěla do Prahy v sobotu ráno po koncertu v Helsinkách a zdržela se v české metropoli před vystoupením dva dny, svědčí o tom, že Česko má prostě ráda. Poprvé tady vystupovala v roce 1981, v pražské Lucerně, podruhé zavítala v roce 1996 na stadion Bohemians a potřetí zazpívala včera v rámci 50TH Anniversary Tour v O2 aréně, kterou vyprodala až po strop.

Koncert bez předskokana
Bylo 20:05 a před bezpečnostními kontrolami u vchodu do haly stálo ještě několik stovek lidí. Bude nějaký předskokan, to stíháme, myslela si řada z nich. Omyl! Tina žádný support neměla. Ve 20:15 vyběhla jako za mlada na pódium a rozjela podívanou, za kterou někteří fanoušci ochotně utratili až 3490 korun. Tolik stály nejdražší lístky. Nejvíce příznivců měla hned pod pódiem, kde se nesedělo – byla tam prostor pro tančení a skandování.

Tina celá ve zlatě
Pražský koncert otevřela Tina za obrovského aplausu písní Steamy Windows, kterou své koncerty zahajuje už několik let. Zlaté šaty odhalovaly její ruce a krásné, draze pojištěné nohy. Pravda, od posledního turné v roce 2000 (Twenty Four Seven) Tina trochu přibrala, ale v jejích skoro 70 letech to každý pochopí. „Ahoj, jak se bavíte, jste v pohodě?“ pozdravila rocková babička své české publikum po písni Typical Male. „V této show bilancuji svou padesátiletou pěveckou kariéru,“ naznačila, v jakém duchu se celý večer ponese.

Poslechněte si píseň Steamy Windows

http://www.youtube.com/watch?v=8V6TvmccjSI

S výborně sestavou kapelou klávesisty a vokalisty Ollieho Marlanda, který už spolupracoval třeba s Cher, Andreou Bocellim nebo Joe Cockerem, pak sypala jednu pecku za druhou. Nechyběla ani chytlavá What’s Love Got to Do with It?. Když ji Tina dozpívala, provokovala diváky otázkou, jestli song odzpívají lépe než ona. Nejdříve si poslechla, jak refrén zvládnou ženy, a pak vyzkoušela muže. Pánové byli lepší, což Tinu velmi potěšilo.

Poslechněte si What’s Love Got to Do with It?

http://www.youtube.com/watch?v=YFQlZht2DU4

Pak zazněla slavná Private Dancer. Stejnojmenné album (1984) jí vyneslo tři ceny Grammy. Těsně před pauzou, která přišla po hodině koncertu, zazpívala ústřední hit z filmu Šílený Max 3 (1985), píseň We Don’t Need Another Hero. Kolem ní pobíhaly sexy tanečnice a tanečníci z projektu The Ninjas. Na hlavě měla obrovskou blond paruku, na sobě pak těžký kostým. Během písně s ní úzká plošina vyjela asi 10 metrů nad pódium, až se někteří fanoušci obávali, aby nespadla. Tina to zvládla, větší šok měl přijít až na samotném konci koncertu…

Poslechněte si Private Dancer

http://www.youtube.com/watch?v=cJUczeaSEJk

Mikrofon s kabelem
Tina ráda zpívá na mikrofon, připojený kabelem k mixážnímu pultu, což většina profesionálních zpěváků už dávno nezná. Bezdrátový používá jen ve výjimečných případech. Pokud jde o převlékání, stíhá ho během koncertu několikrát. Módní návrhář Bob Mackie jí pro současné turné ušil šest modelů na prostřídání. Pochopitelně mezi nimi nechybějí sexy minišaty, které odhalují zpěvaččiny krásné nohy na vysokých podpatcích. Tinino oblečení včera obdivovali také hvězdí hosté koncertu, módní návrhář kubánského původu Osmany Laffita a jeho klientka, česko-americká podnikatelka Ivana Trumpová, kterou Osmany doprovázel.

Bilance, bilance, bilance
Po půlhodinové přestávce, kterou odpočítávaly digitální hodiny na projekčních plátnech, zahájil druhou část koncertu videoklip s fotografiemi a záběry ze života Tiny Turner. Objevily se v něm také snímky s jejím prvním manželem Ikem Turnerem (†76). V tu chvíli si snad každý vzpomněl na to, čím si Tina prošla. Její 13. komnatou prostě navždy bude to, jak ji Ike řadu let mlátil a znásilňoval. Zpěvačka se ale z jeho spárů dokázala dostat, postavila se na vlastní nohy a je šťastná. Ve V.I.P. sekci se na svoji životní lásku díval její současný partner, Erwin Beach, s nímž Tina už 16 let žije ve švýcarském Curychu. Erwin je o 16 let mladší a pracuje jako ředitel švýcarské pobočky vydavatelské firmy EMI.

Poděkování Rolling Stones a let na rameni
Akustickou část vystoupení zahájila Tina skladbou Help, po které vsedě odzpívala i Let’s Stay Together, Undercover Agent for the Blues i I Can’t Stand the Rain. Na řadu přišla také směs melodií kapely Rolling Stones, která v roce 1981 Tině pomohla v těžkém životním období pozváním na turné po USA. Pastvou pro oči se stala barevná choreografie k bondovské písni Goldeneye. Tina se v jejím úvodu objevila nad pódium ve zlatém oku (překlad filmu Golden Eye). Publikum pak ze sedaček zvedly hity The Best a Proud Mary. Tina prostě řádila jako za mlada. V poctivě vydupaném přídavku vyjela rocková babička na pohyblivém rameni mezi diváky a nad jejich hlavami společně s nimi zpívala Nutbush City Limits. Přitom se zapáleně nahýbala přes zábradlí, jako by lidem podávala mikrofon, a pak dokonce v nebezpečné části vysutého ramene ve vysokých podpatcích tančila – celá O2 Arena z toho byla v šoku!

S Prahou se Tina rozloučila fantasticky, lidé si měli dlouho do noci o čem povídat. Pak strávila v hlavním městě ještě jednu noc a přesouvá se do Paříže, kde její asi vážně poslední turné pokračuje.

Tina Turner – 50TH Anniversary Tour
27. dubna 2009, O2 Arena, Praha

Témata:, ,