Tintinova dobrodružství – retro, při kterém se (nejen) klukům tají dech

Stefan-Titka

Tintin, jeho věrný psí společník Filuta, kapitán Haddock, detektivové Tkadlec a Kadlec. Postavy belgického kreslíře a scenáristy, který vešel do komiksových dějin pod pseudonym Hergé, ožívají ve velkolepé filmové adaptaci Stevena Spielberga. Pokud máte rádi dobrodružné filmy a poslední Indiana Jones vás úplně neuspokojil, Spielberg složil reparát na jedničku s hvězdičkou.

Pro někoho bude možná hned na úvod zklamání, že se komiksová dobrodružství investigativního reportéra s charakteristickou čupřinou na hlavě nedostávají na plátna v hrané podobě. Nejsem velkým fanouškem motion capture a od začátku jsem byl proto mírně skeptický. Výtvarný způsob vyprávění, který přinesl mimo jiné Zemeckisův vánoční Polární expres, v mých očích úplně nezazářil. Ale Tintin? Jiná liga.

Jestli má nějaký film ukázat budoucnost zmiňované technologie, tak to budou Tintinova dobrodružství. Zároveň po skončení filmu pravděpodobně pochopíte, proč podle Stevena Spielberga a Petera Jacksona, který ho s motion capture seznámil, Tintin nikdy nemohl vzniknout jako hraný film.

S Tintinem na motorce
Film si bere zápletky ze tří Tintinových dobrodružství – Krab se zlatými klepety, Tajemství jednorožce a Poklad Rudého Rackhama. Tintin (Jamie Bell) se dostává do soukolí nebezpečného dobrodružství poté, co si na tržišti Tintinova dobrodružstvíkoupí starožitný model plachetnice.

Postupně se zaplétá do pátrání po záhadném pokladu, k němuž klíčem se zdá být Tintinův nový přítel, věčně podnapilý kapitán Haddock (Andy Serkis), jenž je s tajemstvím pokladu spojen i příbuzensky. Není ale jediný – o poklad usiluje i přímý potomek Rudého Rackhama (Daniel Craig).

Filmový Tintin v sobě i přes moderní technologie má ten retro nádech šestákových dobrodružství, při kterých se malým klukům tajil dech, a vzpomenout tak dá i na Spielbergovy filmy o neohroženém archeologovi z 80. let.

Samotné akční sekvence v sobě skrývají tak neuvěřitelnou kinetickou sílu, že rychle zapomenete, že sledujete jenom „animák“. Pohyb vás pohltí. Kamera má do statického snímání hodně daleko, takže se klidně Tintinova dobrodružstvímůžete ocitnout s Tintinem doslova za řidítky vzduchem letící motorky.

Samotný „design“ postavy Tintina přesvědčí po pár minutách. Neuvěřitelná práce trikařů z novozélandské Wety Digital, stojící mimo jiné i za nedávným Zrozením planety opic nebo za trilogií Pána prstenů, jde do takových detailů, že při bližších záběrech můžete na plátně zkoumat chlupy na krku kapitána Haddocka nebo texturu Tintinovy tváře. O mimice v obličeji už vůbec nemluvě. Detaily, které rozhodují o filmové magii, a Tintin jich má na rozdávání.

Návštěva kina se v tomto případě opravdu vyplatí, i 3D tu funguje, jak má, a zážitek tentokrát kupodivu nepokazí ani český dabing. Udělejte si jeden večer radost a přijměte pozvání do Tintinova světa. Je tady velká šance, že se vám v něm bude líbit.

Tintinova dobrodružství (Tintin´s adventures)
Režie: Steven Spielberg 
USA/Nový Zéland, český dabing, 107 min 
Hrají: Jamie Bell, Andy Serkis, Daniel Craig, Simon Pegg, Nick Frost, Cary Elwes a další  
Premiéra v ČR: 27. října 2011