Tip na výlet: České ZOO chystají skvělé akce i na konci léta!

karolinabranikova

České ZOO se pro své návštěvníky snaží dělat první poslední a předhánějí se v ozvláštňování programu a v organizování akcí. Vybrali jsme pro vás tři zahrady, ve kterých se rozhodně nebudete nudit.

Dvůr Králové nad Labem

Pokud vám letos nevyšla dovolená v Africe, nezoufejte. Dravá a býložravá zvířena na vás čeká i v Královehradeckém kraji. Blíž k divokým zvířatům než na safari ve Dvoře Králové nad Labem se už nedostanete. Místní ZOO a safari je jediným zařízením svého druhu v Evropě a lvi, nosorožci, zebry nebo antilopy tu dávají dobrou noc. Po safari se totiž můžete nejen procházet nebo projíždět autem, ale můžete se tu ubytovat ve stanu, karavanu či bungalovu.

Obrovská plocha skýtá domov pro více než dva tisíce zvířat a ZOO se chlubí největší evropskou kolekcí afrických zvířat. Mimo tu se sem vejdou i Tropické bažiny, Africká savana, Vodní světy a dalších 12 unikátních expozic včetně jedinečné galerie obrazů Zdeňka Buriana.

Ve Dvoře Králové se pořád něco děje a stačí si jen vybrat z několika doprovodných programů, nebo vychytat jednu z bezpočtu speciálních akcí. V srpnu ještě stihnete pozorování Slunce nebo noční oblohy v ZOO nebo Den pro orangutany a na podzim se můžete těšit například na Den zvířat v ZOO, Týden duchů, navštívit jednu z přednášek nebo se připojit k oslavám zvířecích narozenin. Díky zážitkovým programům se tu na jeden den také můžete stát ošetřovatelem, prohlédnout si ZOO zadními vrátky, navštívit noční safari, stát se zvířecím šéfkuchařem a když se vám u zvířátek zalíbí, můžete si tu dokonce říct své ano

Zdroj: Zoo Dvůr Králové

Podkrušnohorský Zoopark Chomutov

Hledáte největší ZOO v České republice? Vydejte se do Severních Čech do města Chomutov. Nedaleko tamního Kamencového jezera se nachází Podkrušnohorský zoopark rozkládající se NA 120 hektarech. Po celý rok tu můžete navštívit přes tisícovku z více než 160 různých druhů zvířat.

Zoopark v Chomutově se specializuje na chov eurasijských a afrických zvířat a najdete tu i čtrnáct ohrožených druhů. Po výbězích se prohánějí evropští zubři, koně převalští, přírodní hnízda se hemží desítkami druhů ptactva a potkat tu můžete i domácí bobry, rysa ostrovida, kočku divokou, medvěda, lišku nebo euroasijského vlka. Vyřádit se ale můžete i jízdou na koních nebo v místním lanovém centru. 

A jaké akce si pro vás ZOO přichystala na zbytek roku? 28. srpna se můžete zúšastnit otevírání nové Záchranné stanice pro handicapované živočichy, prohlédnout si výstavu masožravých rostlin nebo se o víkendu projet po večerním safari. 

Pony shetlandští v Podkrušnohorském zooparku. Zdroj: Facebook zooparku

ZOO Ostrava

Za faunou i flórou se můžete vydat do ostravské ZOO. Na ploše o rozloze sto hektarů najdete v prostředí lesoparku zoologickou zahradu s více než čtyřmi tisíci zvířat i botanický park. Jako jediné ZOO u nás se tu podařilo odchovat mládě slona indického, sloní slečně jménem Rashmi jsou dnes čtyři roky. Ojedinělí jsou tu některé druhy lemůrů, které ostravská ZOO chová jako jediná v České republice.

I zde najdete safari, ale po tom ostravském běhají jen kopytníci. Skrze výběhy se projedete vláčkem z Afriky do Asie a najdete tu necelou stovku zástupců tamní fauny. Kromě komentovaných prohlídek a krmení dravé i nedravé zvěře vás tu čekají i zajímavé akce. 21. srpna můžete navštívit třeba letní ZOO kino, 2. září si poslechnout přednášku na Mezinárodní noci pro netopýry a v říjnu zavítat na Den zvířat.

 

Zdroj: Facebook Zoo Ostrava