Tipy, jak jíst o Vánocích zdravě

Redakce

I během Vánoc byste neměli zapomínat na zdravou stravu, protože už tak na vás čeká spoustu nástrah ve formě cukroví a dalších pochutin. Jídla jsou těžká a k tomu si dáte také spoustu alkoholu. Zde je několik tipů, jak se držet zdravé stravy i během vánočních svátků.

  1. Vždy, když budete připravovat nějaké jídlo, zkuste k tomu připravit i nějaký zeleninový salát nebo jen obyčejnou zeleninu, která je plná vitamínů a vlákniny, kterou vaše tělo potřebuje a pomůže mu tak se vyrovnat s tím horším jídlem. To platí i s ovocem. Dejte si třeba ananas, mandarinky nebo pomeranč.
  2. Vždy když se chystáte ven nebo na nákupy, vezměte si sebou nějakou zdravou svačinku, která vám doplní energii a neobsahuje moc kalorií. Můžete si vzít hrušku nebo třeba knackebroty s humusem. Snažte se jíst hlavně pravidelně, abyste zabránili přejídání.
  3. Na Štědrý den si dopřejte vyváženou a zdravou snídani, která by měla zahrnovat ovoce a zdravé bílkoviny. Vánoční ráno může být zdravé a zábavné, když si připravíte třeba celozrnné palačinky ve tvaru sobíka nebo si z palačinek vytvoříte sněhuláka a přidáte ovoce. Výborná je i jablečná ovesná kaše se skořicí, která navíc provoní váš dům.
  4. Držte se normy a zbytečně se nepřecpávejte, nandejte si na talíř jen trochu, a když budete mít ještě hlad, tak si přidejte, ale nepřehánějte to. Čeká na vás ještě spoustu jídel, tak se nemusíte nacpat hned.
  5. Místo sladkostí si udělejte bylinkový čaj oslazený medem, který zažene chuť na sladké a ještě vás zasytí.
  6. Nenechávejte po bytě samé dobrůtky, které vás budou pokoušet. Cukroví mějte uklizené, čokoládky v krabičkách a oříšky ve skříni. Když budete mít chuť, tak si pro ně zajděte, ale nenechávejte je nikde ležet, protože vás to bude zbytečně lákat a vy budete jen jíst a jíst.
  7. Alkohol si samozřejmě dejte, ale zbytečně to nepřehánějte, protože to vašemu zdraví nedělá dobře.

5 nejlepších vánočních trhů v Evropě

10 nejkrásnějších vánočních citátů: Na Vánoce vedou všechny cesty domů