Tipy na 7 filmových festivalů, než začnou Karlovy Vary

martinsvoboda

Severskou filmovou zimu a španělskou La Películu máme sice za sebou, zítra ale začíná Jeden svět a pak už to do padesáté karlovarské slávy (3. - 11. 7.) pojede jako na běžícím pásu. Vyberte si do té doby v našem přehledu menších filmových festivalů pro dospělé i děti.

Jeden svět

2. – 11. 3. Praha
poté 33 dalších míst v ČR

Pokud jste se dlouho necítili angažovaně, Jeden svět zaměřený na dokumenty o lidských právech tu je přesně pro vás. Letošní tematické okruhy se soustředí například na psychické poruchy, stereotypy ve společnosti, moc médií nebo změny životního prostředí. Jeden svět nepatří mezi festivaly, jež by lákaly na konkrétní tituly, spíš se tu náhodně chodí na filmy, které se většinou ukážou nudnými kázáními, ale nepochybně se tu občas najde i netradičnější pohled na danou problematiku. A takový se vždycky vyplatí hledat. Letošní ročník navíc láká na speciální „cross kino“ v Café Neustadt s projekcemi, přednáškami a diskusemi. Denně od 14 do 22 hodin. 

Festival otrlého diváka

3. – 8. 3. Praha – Aero
13. 3. Brno – Scala, 27. – 28- 3. Hradec Králové – Central

Pokud by byl někdo mírně přesycený vznešenou člověčinou z Jednoho světa, může si v přestávkách zaskočit na tenhle malý, ale sympatický festival zlých filmů, které nesnese každý. Otrlý divák se soustředí primárně na horory a primárně na ty co nejdrsnější a nejnepříjemnější. Letošními taháky jsou například australská novinka Babadook nebo bizarnost jménem Odysea rockových mimozemšťanů. A takový film člověk s dobrým srdcem chce vidět!

Febiofest

19. – 27. 3., Praha – CineStar

Největší pražská sláva v multikině na Andělu zaštiťovaná Fero Feničem – festival Jeden svět. Pořadatelé se vždy snaží dodat akci glanc, ale atmosféra východočeského lázeňského města tu přece jenom trochu chybí, co naplat. Letos se láká hlavně na Jean-Jacques Annauda, režiséra Jména růže nebo Sedmi let v Tibetu, který si přijede pro cenu za celoživotní výkon. Krom novinek typu Pořád Alice za niž si odnesla Oscara Julianne Mooreová, ale čeká všechny povinná zastávka na legendárním Vertigu Alfreda Hitchcocka, jež bylo nedávno prohlášeno prestižním časopisem Sight and Sound za nejlepší film všech dob, a vystrčilo tak z čela tabulky po padesáti letech kralujícího Občana Kanea.
Doprovodný program: nenechte si ujít hudební festival, kde v sekcích rozdělených podle žánrů zahrají například Ohm Square, Vladimir 518, Atmo Music a další. Line-up je zde. Na Barrandově se pak budeme moci stavit ve speciální Culinary Cinema jídelně, kde se budou pod dohledem špičkových kuchařů servírovat speciální filmové dobroty.

Dny evropského filmu

9. – 16. 4., Praha – Světozor, Lucerna
18. – 22. 4., Brno – Scala

Dny evropského filmu, přehlídka nejdůležitějších evropských filmů za daný rok ještě nemá program, jistě se ale můžeme těšit na kousky typu Leviatan a Ida, o nichž se minulý rok tolik mluvilo.  

10 věcí, které jste nevěděli o filmu Psycho

Finále Plzeň

26. 4. – 2. 5., Plzeň

S Finále Plzeň si moc nezacestujeme, je přehlídkou tuzemské produkce. Což je samozřejmě úděl nevděčný, na druhou stranu mají pořadatelé možnost pozvat větší počet tvůrců a program tak udělat atraktivnějším. Letos se láká na Jiřího Mádla, jenž loni zaujal režijním debutem Pojedeme k moři. Máme s ním rozhovor.

Anifilm

5. – 10. 5., Třeboň

Pokud vás baví animované filmy, budete muset vyrazit ještě dál, do Třeboně. Tam se zabydlel Anifilm, který představuje průřez tvorby našich i zahraničních animátorů. Letos Česká televize dodá to nejlepší z historie Večerníčků, takže to vypadá na pořádně nostalgickou jízdu. Vzhledem k tomu, že jde o soutěžní festival zaměřený na aktuální produkci, se nemusíme bát, že akce nenabídne nebudou novinky. Na jejich přesný seznam si ale musíme ještě počkat.

Zlín film festival

29. 5. – 4. 6., Zlín

Jestli máte animace málo, můžete zkusit zlínský festival pro děti a mládež alias Zlín film festival. Neomezuje se metodou výroby filmu, ale zaměřením na mladší publikum. Festival o sobě tvrdí, že je nejstarší a největší přehlídkou svého druhu na světě, o čemž se s ním radši nehádejme. Spíš to vyrazíme zkontrolovat. Sami bychom být neměli – návštěvnost festivalu se podle pořadatelů blíží ke stovce tisíc především dětských diváků. A do 31. března můžete z tepla domova na webu volit nejlepší studentský trailer.

Témata:,