Tipy na pohádkové zámky, které vás vrátí do dětství

karolinabranikova

Máte pocit, že vám v žilách koluje pár kapek modré krve? Nejlépe si své šlechtické kořeny ověříte mezi zdmi českých zámků. Pohádkové stavby, přepychové komnaty a rozlehlé zahrady vám připomenou, proč jste si jako malí hráli na princezny a rytíře. Naše dnešní tipy vás uvrhnou do nostalgie, úžasu nebo na dno sudu od vína, které si oblíbil i Karel IV.

Hluboká nad Vltavou

Pokud máte slabost pro anglické parky, neogotiku a běloskvoucí zdi, zamiřte do Jižních Čech. Hluboká nad Vltavou je snad nejpohádkovějším zámkem u nás a mohl by z fleku hrát v jakékoli Disneyovce. I když za svou současnou podobu vděčí rodu Schwarzenberků, jeho historie sahá daleko do minulosti a jeho zdi vypráví příběh Kunhuty a Záviše z Falkenštejna, který i přes jejich hluboký cit neskončil pohádkově. 
Své jméno zámek získal buď podle hluboké studny nebo podle okolních lesů. Ať už ale budete hledat jeho hloubku kdekoli, jistě ji najdete. Na 140 pokojů, 11 věží a park o rozloze 58 hektarů nabízí spoustu prostoru a času k přemýšlení o tajemstvích, které místní zdi ukrývají. Střídajícím se majitelům a obyvatelům zámku se podařilo nashromáždit nespočet uměleckých děl a vyšperkovat interiéry do nejvyšší honosnosti. Najdete tu sbírky gobelínů, stříbra, nábytku, porcelánu, křišťálových lustrů a vyzdobené reprezentační sály. V bývalé zámecké jízdárně se usídlila Alšova jihočeská galerie plná obrazů a soch ze 17. a 18. století. 
A když vám bude přepychový objekt málo, můžete se zajet podívat do okolí na zámeček Ohrada a do nedaleké Zoo, vyšplánout na vrch Semenec nebo si prohlédnout 10 kilomtrů vzdálené České Budějovice. Jako jeden z mála historických objektů má otevřeno i v zimě. Příští rok se jeho brány otevřou hned 2. ledna a krásnou zimní zahradu si tak můžete užívat každý kromě pondělků. 

Zámek Mělník

Barokní zámek tyčící se nad soutoke Labe a Vltavy má jednu nespornou výhodu –  vinice, které se rozkládají po celém svahu pod ním. Není tedy divu, že si mělnický zámek vybralo za svůj domov přes dvacet tuzemských královen a proncezen. Protože kdo by něchtěl mít vinohrad přímo po okny, když je manžel na cestách. První vinice tu založila už v 10. století kněžna Ludmila, po které se dodnes jmenuje značka místního révového moku. Ruku k dílu ale později přiložil i známý milovník hroznů Karel IV., který měšťanům stanovil pravidla a hlavně na Mělnicko dovezl burgundskou odrůdu, bez které bychom si dnes nemohli vychutnávat Rulandké modré.
Věnné město všech českých královen (Karel IV. tímto označením opravdu myslel věno, nikolo víno) si oblíbilo mnoho panovnických rodů. Dnešní podobu původně románskému a gotické hradu ale vdechl až vévoda Leopold I. po třicetileté válce. V roce 1753 přešel sňatkem Marie Ludmily z rodu Černín do vlastnictví Lobkowiczů, kde zůstal až do 50. let minulého století.
Zámecké skvosty ale zdaleka nekončí u vína. Ve Velkém sálu najdete jedinečnou sbírkou map všech evropských měst 17. století, Kapli svaté Ludmily, zlatem zdobenou jídelnu svatého Václava nebo zámecké sklepy ze 14. století.
Zámek můžete navštívit kdykoli, ale v době Mělnického vinobraní, které se letos uskuteční od 18. do 20. září, zažijete i kulturu jedné z nejstarších vinařských oblastí u nás.

Zámek Loučeň

A poseldní výletní tip nás zavede na barokní zámek Loučeň, jehož exteriéry ukrývají jeden nevšední celoevropský unikát. Soubor jedenácti venkovních bludišť a labyrintů dodají prohlídce historické památky přidanou hodnotu „chyť mě, když to dokážeš“. I když je to zábava spíš pro menší návštěvníky, určitě ji ocení i dospělí, kteří jsou v duchu pořád tak trochu dětmi. 
Historie zámku je spojena především českou větví rodu Thurn-Taxisů. I když si s jejich jménem vybavíme spíš zrádný příkop na Velké pardubické, komorník vám prozradí více o jejich podnikatelské činnosti v oblasti poštovních služeb a zjistíte, proč dnes používáme slovo taxi. Život na zámku je vyprávěn formou osobitých a skutečných příběhů, které vás táhnou do děje. Dozvíte se o životě posledního majitele Alexandera Thurn-Taxise a jeho manželky Marie, vyslechnete si pár historek z podzámčí a zjistíte, jak vypadla každodenní život místního služebnistva.
Komorní expozice odhalí honosně zdobené místnosti a sály, obrazové sbírky i výstavu kostýmu. Zámek Loučeň je pro veřejnost otevřen po celý rok, ale doporučujeme využít teplých letních večerů pro případ, že byste se ztratili v jednom z místních labyrintů.