Tipy na výlety s chmelovou tečkou na konci. Objevte krásy českých pivovarů

karolinabranikova

Máte rádi výlety s příběhem? Zajímavé příběhy se ukrývají na dně půllitrů našeho národního moku. A kdo má pod pěnovou čepicí, ví, že zlaté české ručičky pivovarníků umí vykouzlit i jiné slasti než plzeňskou dvanáctku. Tady jsou naše tři tipy na výlety za malými českými pivovary, ze kterých se vám nebude chtít odejít.

Únětice

Za humny hlavního města leží zdroj v posledních letech populárního únětického piva. Únětický pivovar s více než třisetletou historií byl znovuotevřen teprve před pár lety, ale svým osobitým charakterem si stihl získat srdce a játra mnoha pivařů. Na pivní výlet do Únětic se pohodlně dostanete vlakem z pražského Masarykova nádraží. Vystoupíte v Roztokách a 4,5 kilometru si to pošlapete krásným Tichým údolím. Po cestě můžete potkat například dva nefunkční mlýny, z nichž jeden (Trojanův) byl dějištěm legendárního seriálu sedmseátých let Byli jednou dva písaři s Jiřím Sovákem a Miroslavem Horníčkem v hlavních rolích. 

Díky dobrému značení cesty vás nohy donesou až k malebně zrekonstruovanému pivovaru s dvorem, venkovní zahrádkou a stylovým interiérem. I restaurace přidružená k pivovaru stojí za povšimnutí a ochutnání. Hostinští dobře vědí, jaká jídla k Únětické desítce a Únětické dvanáctce nejlépe sedí a bohatých předkrmů i hlavních jídel nebudete mít dost. O víkendu se můžete těšit na tematická menu a speciální pivovarnické akce. A aby vám cesta zpátky lépe ubíhala, obsluha vám ráda natočí únětické zrzky s sebou.

Únětický pivovar: Foto: Facebook pivovaru

Krásná Studánka

Za rodinným minipivovarem se můžete vydat také do severních Čech. Přímo v Liberci se v Albrechtické ulici ukrývá pivovárek Krásná Studánka, z jehož pramenů vytéká lahodný chmelový mok. Pět let starý pivovar, nacházející se ve stejnojmenné čtvrti, čerpá vodu pro výrobu piva z nedaleké studánky a pod kotli zatápí pivovarnická rodina bukovým dřevem.
 
Výsledkem je desetistupňový Studánecký Antal, polotmavá jedenáctka Studánecký Flik z karamelového sladu a dvanáctka Gallasův ležák. Ke Krásné Studánce se pohodlně dostnete vlakem i autobusem, ale abyste si tyhle krasavce opravdu zasloužili, doporučujeme cestu po cyklostezce vedoucí kolem Frýdlanstkého výběžku nebo po inlinové dráze z nedalekého Mníšku. No a zpět po svých. 

Berounský medvěd

V Berouně nemají jen medvědárium s medvědímy bratry z večerníčku, ale méďové jim tu tečou i z píp. Pivovarnická tradice se po dvacetileté odmlce vrátila do tohoto okresního města a pivaři bručí blahem. Místní sortiment začíná světlým osmistupňovým Cyklopivem, které snad mohou pít i kojenci. Medvědí nabídka ale pokračuje zajímavějšími kousky – světlou a medovou jedenáctkou, medvědí třináctkou, polotmavou čtrnáctkou, patnáctistupňovým Lordem a končí osmnáctistupňovým Grizzlym. K domácímu pivovaru se dostanete z Prahy za dvacet minut autem, ale doporučujeme využít mstní půjčovnu kol patřící k Berounskému medvědovi a projet si stezky chráněné krajinné oblasti Český kras a krásy Křivoklátska. 

Pivovar Berounský medvěd. Foto: pivni.info