Tlustý prase – divadelní hra o kruté realitě. Zajdete?

Redakce

Představte si, že jste mladá, inteligentní sympaťanda a jedinou vadou na vaší kráse je poměrně více kilo navíc. Zkrátka jste tlustá jako prase. A seznámíte se s klukem - atraktivním, obletovaným, mladým, úspěšným. Myslíte, že u něj nemáte šanci? Že si k sobě bude hledat rovnocenně krásnou? Třeba ne. Přesně o takovémto příběhu, o problémech obyčejných lidí, o nedokonalosti, je inscenace Tlustý prase, jejímž autorem je současný americký dramatik Neil LaBute. Vy se na ni můžete těšit v podání herců společnosti Indigo company. 21. června bude mít premiéru v Divadle Pod Palmovkou. A my jsme se byli podívat na tiskové konferenci.

Indigo company není na divadelní scéně nováčkem. Vznikla již v roce 2013. Jejími zakladatelkami jsou Jana Trojanová a Lilian Sarah Fisherová. Obě se poznaly na Vyšší odborné škole herectví a rozhodly se vytvořit vlastní divadelní společnost.

Hra Tlustý prase bude již jejich pátou hrou, se kterou se nám představí a dotkne se jednoho z nejcitlivějších sociologických témat současnosti – tloušťky. Jak se tlustý, nebo říkejme plnoštíhlý člověk, cítí? Co může a nemůže? Jak se na něj dívá okolí? Proč je tak silný? Nejen na tyto otázky vám možná dá Tlustý prase odpověď. Hra bude zlá, ale svět sám o sobě je občas zlý a je nutné nazývat věci pravým jménem.

Kromě hlavních představitelů, tedy plnoštíhlé Heleny (Jana Trojanová) a atraktivního Toma (Michael Vykus / Ondřej Rychlý), kteří dohromady tvoří pár a kolem kterých se točí celá dějová linka, se setkáte ještě s dvěma dalšími postavami – s krásnou a štíhlou Jeannie (Lilian S. Fisherová) a nejlepším Tomovým kamarádem Carterem (Martin Kraus / Tomáš Novotný). I oni mají problémy, i oni mají komplexy. Jaké? To zjistíte na představení.

Režie inscenace se ujal Petr Mikeska, který tuto hru již režíroval v Mladé Boleslavi. Jak sám řekl, udělal vše pro to, aby byla jiná, aby nevykrádal sám sebe a neudělal z tohoto tématu jen jakési klišé. Kostýmy a scény se pak ujala Lubica B. Melcerová. Jedním z oříšků určitě bylo udělat z hubené Jany Trojanové plnoštíhlou slečnu. Povedlo se jí to pomocí speciálních plavek, které Janě přidaly na objemu.

Herci si zkoušení nové hry užívají, nechtějí z ní dělat červenou knihovnu, chtějí ukázat stěžejní problém hry tak, jak to je ve skutečnosti. Jak sami uvedli, navzájem se vnímají, poslouchají, snaží se hrát autenticky. A jak jim to jde? Jak vztah ošklivého káčátka a hezouna dopadne? To zjistíte, když na inscenaci Tlustý prase dorazíte. My se na ni také chystáme a určitě to bude stát za to. Věříme, že každý z vás si tam najde to své a uvědomí si, že nějakou obdobnou situaci již prožil.

Tip do divadla: Brechtův Baal znovu na scéně, na to jděte!

Není muzeum jako muzeum. Podívejte se na ta absurdní