„To nejlepší“ z britské kytarovky Doves je proměnlivé jako počasí


"Dokáží" znít jako U2, a jejich muzika se i proto dostala do spotů, které propagovaly zimní olympiádu ve Vancouveru. Silnou stránkou britské rockové kapely Doves jsou ovšem zkreslené kytary a talent napsat netuctové, přesto zábavné melodie. Ty teď vycházejí přehledně zabalené na bestofce The Places Between: The Best of Doves. Pojďte s ní oslavit jaro (ovšem pozor na podzimní plískanice).

Anglická kytarovka Doves vznikla v roce 1998 a od té doby vydala čtyři studiová alba. Díky svému temnějšímu a syrovějšímu zvuku než mají například Coldplay není tak přímočará a prvoplánově melodická. Přesto se v jejím repertoáru hitovky najdou. Kapela je sdružila na desku The Places Between: The Best of Doves. Jako by se ale do balíčku "toho nejlepšího" zatoulalo i něco „ne tak zábavné."

The best of DovesHity proměnlivé jako počasí
Při výběru písní na kompilační album se Doves řídili osvědčeným receptem, podle kterého se dostalo na všech čtrnáct vydaných singlů. Jako malá pozornost k nim přibyl jeden zbrusu nový, pojmenovaný Andalucia. Skladba vonící slunečným Španělskem se řadí k těm rychlejším a zároveň povedenějším z celé diskografie Doves.

Mezi největší pecky celého výběru bezesporu patří jímavě melodická There Goes The Fear (

).
Naopak při poslechu skladeb Sea Song nebo The Man Who Told Everything se nabízí otázka, kdo že se to chtěl u výběrové desky taky trochu unudit. Obě písničky jsou totiž stejně nezábavné jako podzimní plískanice a svou utahanou náladou až iritují.

Poslechněte si Pounding

Pokud ovšem chcete oslavit s Doves jaro, pusťte si silný emotivní song Kingdom of Rust. Epická hymna svou naléhavostí zcela pohltí; bohaté aranže, zkreslené kytary a tajemno plus důraz kladený na melodickou soudržnost celé písničky – to je jednoznačně poloha, která sedí Doves nejlépe. Skladba pobaví i zájemce o vizuální vjem, existuje k ní totiž skvěle zpracovaný klip.

Ještě před vydáním výběrového alba The Places Between: The Best of Doves skupina oznámila, že si po nadcházejícím turné, které bude novou desku propagovat, udělá časově blíže nespecifikovanou přestávku. Doufejme jen, že až po ní pánové zase sejdou v lavicích, načerpají síly k nahrání další desky, která bude navazovat na nejlepší momenty z dosavadní diskografie skupiny. Na jarní momenty.

Doves: The Places Between: The Best of Doves
Vydavatelství: Heavenly Records
Celkový čas: 79:09
Seznam skladeb: There Goes the Fear, Black and White Town, Snowden, Here It Comes, Words, Kingdom of Rust, Sea Song, Pounding, 10:03, Catch the Sun, Jetstream, The Man Who Told Everything, Andalucia, Caught by the River, The Cedar Room

Témata:,