Tokio Hotel natočili svoji nejlepší desku

sindlauerovamarta

Původem německá kapela Tokio Hotel se dlouhou dobu musela potýkat s tím, že je berou vážně jen uječené náctileté žabky. Veřejnost nevěděla, co si o čtyřech klucích z Magdeburgu myslet, ale kritici přeci jen věřili, že v nich něco je. Jestli nad nimi budou chtít lámat hůl teď, po drastické změně stylu, my se nepřipojíme. Tokiho Hotel totiž natočili velmi slušnou desku.

Inklinace k synťákům byla lehce patrná už na předchozí desce Humanoid, na aktuální albu Kings of Suburbia ale Bill, Tom, Georg a Gustav alias Tokio Hotel poslali své někdejší rockové ambice k šípku úplně. Teď znějí jako čistokrevný glam rock à la Adam Lambert nebo Cinema Bizarre. Ono už bylo na čase někam se posunout, koneckonců všem členům už táhne na třicet.

Poslechntěte si Tokio Hotel v Youradiu

Hlavní skladatelé veškerého materiálu – dvojčata Bill a Tom Kaulitzovi – na desce ukazují, že umí napsat dobrou píseň, dokáží překvapit a Bill ví, jak si pohrát se svým hlasem, aby dobře zapadl do skladby a nepohasl mezi nástroji. Nebáli se ani zanevřít na kytary, které byly vždycky jejich poznávacím znamením. A vůbec nejlepší je, že kašlou na to, co se od nich očekává: líbí se jim pop, a tak prostě nahráli popovou desku.

Vyjmenovávat největší pecky desky by nemělo smysl: z patnácti položek snad žádná není vyloženě špatná a hitů je tu tolik, že si tokio-mánií nedotčený člověk říká s majorem Borovičkou: „

?“ Slušelo by se ale zmínit vynikající Louder Than Love s půvabnými smyčci a pěknými perkusními přechody, melodicky silnou We Found Us nebo třeba atmosféricky temnou Feel It All

Nejspornější písní celé stopáže je tak nejspíš Girl Got a Gun, která zaujme originálním aliteračním refrénem, pěkným riffem i chytře zprodukovanou závěrečnou půlmintou, ale song táhne dolů zcela nemístný autotune, který navíc zpěvák nemá vůbec zapotřebí.

Mladí muži se ale taky občas utnou, dubstepový podklad v Never Let You Down je už trochu moc a nemastná neslaná Stormy Weather, dost nešikovně umístěná hned jako druhý track, upoutá snad jen hudbou evokující devadesátkové počítačové hry.

Kings of Suburbia je zralá, dobře nahraná deska, jež má svůj charakter. Není vůbec lehké si to přiznat, ale novinka posouvá někdejší teen-idoly o několik úrovní výše. Nenávist, kterou musí snášet hlavně na sociálních sítích, si čtveřice nezaslouží. Už jen kvůli tomuto albu.

Tokio Hotel – Kings of Suburbia
Vydavatelství:
Island Records
Celkový čas: 52:52
Seznam skladeb:
Feel It All, Stormy Weather, Run, Run, Run, Love Who Loves You Back, Covered in Gold, Girl Got A Gun, Kings of Suburbia, We Found Us, Invaded, Never Let You Down, Louder Than Love, Masquerade, Dancing in the Dark, The Heart Get No Sleep, Great Day

Témata: