Tom Cruise německým hrdinou


Herec Tom Cruise si oblékl nacistickou uniformu, přišel v boji o oko, pravou ruku a dva prsty na levé ruce a v roli plukovníka Stauffenberga začal plánovat atentát na nacistického vůdce Adolfa Hitlera. Válečný thriller Valkýra hollywoodského režiséra Bryana Singera ocenilo především německé publikum.

Zatímco americká kritika zareagovala na Valkýru chladně a odměřeně, Němci jsou filmem o protinacistickém spiknutí a neúspěšném atentátu na Hitlera nadšeni. Cení si hlavně toho, že drama natočené podle skutečné události poodhaluje zákulisí Třetí říše a upozorňuje na skutečnost, že ne všichni Němci souhlasili s Hitlerem a jeho bestiálními praktikami.

Scénář podle historické pravdy
Režisérův dlouholetý spolupracovník Christopher McQuarrie (držitel Oscara za scénář k Singerovu filmu Obvyklí podezřelí) vytvořil spolu s Nathanem Alexanderem scénář úzkostlivě se držící historických faktů. Plukovník aristokratického původu Claus von Stauffenberg v podání Toma Cruise byl přesvědčen, že teror a násilí páchané jednotkami SS jsou nadále neudržitelné. Rozhodl se tedy zachránit životy nevinných i čest německé armády tím, že zlikviduje původce všeho zla Adolfa Hitlera. Ke svržení nacistické vlády měla posloužit tzv. Operace Valkýra, paradoxně Hitlerův vlastní bezpečnostní plán, který počítal se záložní armádou pro opětovné nastolení pořádku. Přestože Stauffenberga hendikepovala válečná zranění, byl mozkem německého odboje a sám pronesl bombu do Hitlerova bunkru zvaného Vlčí doupě.

Podívejte se na ukázky z Valkýry

Scénář je věrný historické pravdě až do tragického konce, i když ve skutečnosti byly následky neúspěšného atentátu dalekosáhlejší. V souvislosti se spiknutím popravili nacisti 200 lidí a zatkli dalších 700, které zde kvůli filmové zkratce reprezentuje jen hrstka postav v čele s Tomem Cruisem. Solidní výkony Billa Nighyho, Kennetha Branagha a Terence Stampa trochu trpí tím, že jejich angličtina působí v kombinaci s uniformami a hajlováním poněkud nepatřičně. Mírné rozčarování se dostaví hlavně při promluvách samotného führera v podání Davida Bambera, když se neozve známá štěkavá kadence jeho agresivní němčiny.       

Vyniká psychologie postav
Režisér Bryan Singer natočil hned na začátku své kariéry úspěšný oscarový film Obvyklí podezřelí, zaujal také komiksovými adaptacemi X-Men nebo Superman se vrací a svoji režisérskou zručnost a um dokázal i ve Valkýře. Místo vyžívání se v efektních bojových scénách se zaměřil na psychologii postav, gradaci napětí a působivou atmosféru strachu a paranoie uvnitř německé armády. Škoda jen, že se nevyhnul několika lehce patetickým scénám, tak typickým pro hollywoodskou mainstreemovou produkci.

Valkýra (Valkyrie)
USA, 2008, české titulky, doporučený přístup: od 12 let
Režie: Bryan Singer
Hrají: Tom Cruise, Kenneth Branagh, Bill Nighy, Tom Wilkinson, Terence Stamp a další
Premiéra v ČR 12. února 2009