Tom Hanks + Julia Roberts = VSL

Stefan-Titka

Máte rádi Toma Hankse? Ve filmu Moje krásná učitelka ho dostanete v koncentrované dávce. Herec totiž snímek nejen napsal a zrežíroval, ale také si v něm střihnul hlavní roli. Připočtěte k tomu ještě široký úsměv „krásné učitelky“ Julie Roberts a vyjde vám docela milá komedie na jeden podzimní večer.

Mohlo by se zdát, že Tom Hanks do režisérských vod vstupuje poprvé, ale úplný nováček to není. Na kontě má třeba jednu epizodu úspěšné HBO minisérie Bratrstvo neohrožených nebo retrokomedii To je náš hit! z roku 1996. Co se retra týče, i Moje krásná učitelka v lecčems lehce nostalgicky připomene dřívější Hanksovu tvorbu.

Především je tu Tom Hanks ve věčné roli sympatického ňoumy. Předvádí tu svou "klasickou" polohu lehce zabržděného jedince, který musí čelit novým výzvám a přijímá je až s dětinskou bezelstností.

Tohle v žádném případě není výtka; je to zvláštní, ale člověk má najednou pocit, jako by před ním nestál šedesátiletý herec, ale zase to naivní „dítě“ z filmu Velký nebo s trochou nadsázky Forrest Gump (i když tak hrozné to zas s postavou Larryho Crowna není).

Mohlo to dopadnout jako velká křeč a už samotný příběh vybízel ke kolosálnímu fiasku. Larry Crowne (Tom Hanks) dostane na začátku nevybíravým způsobem v práci padáka. Proč zrovna on? Nevystudovaná vysoká škola. Najít si po tolika letech novou práci, navíc se stigmatem „nevystudovaného“, se mu nedaří. Řešení je tedy nasnadě – Larry se zapíše na vysokou školu.

Tom Hanks ve skůtrovém ganguKomika často vyplývá už ze samotného faktu, že Larry chodí na kurzy se studenty minimálně o dvě generace mladšími než je on sám. Dostane se dokonce do „skůtrového gangu“ a užívá si vysokou plnými doušky se vším, co k ní patří, včetně nezbytné lásky ke své učitelce (Julia Roberts).

Ke cti filmu nutno dodat, že se tu naštěstí nepraktikuje humor typu „postarší hlavní hrdina si propíchne ucho a odbarví vlasy“, na který jsme z podobných námětů zvyklí. Scény jsou kupodivu tlumené, založené na vtipných dialozích a situační komice.

Láska je tu možná trochu uspěchaná a ve výsledku ne moc dobře motivovaná, ale všechno je to vlastně docela zábavné. Julia Roberts je ve své roli lehké alkoholičky a frustrované učitelky přesná (a hodně vtipná), s Tomem Hanksem funguje chemie na výbornou.
I menší role kupodivu dokáží vyniknout, za zmínku stojí zejména ďábelský učitel ekonomie George Takei (kterého můžou skalní příznivci Star Treku znát jako kormidelníka Sulu) nebo Cedric the Entertainer jako Larryho věčně smlouvající a remcající soused.

Historie se kvůli Krásné učitelce určitě přepisovat nebude. Je to komedie, která patří do kategorie „jedním okem dovnitř, druhým ven“, ale jako jednohubka na jeden podzimní večer by u vás obstát měla. Budete mile překvapeni.

Moje krásná učitelka (Larry Crowne)
Režie: Tom Hanks 
USA, české titulky, 98 min. 
Hrají: Tom Hanks, Julia Roberts, Cedric the Entertainer, Bryan Cranston, George Takei, Gugu Mbatha-Raw a další  

Premiéra v ČR: 27. října 2011