TOP 007: Sedm písní, které otřásly Jamesem Bondem

Stefan-Titka

Ne, nezakládáme novou politickou stranu. V dnešní Top 10 jsme jen stylově zkrouhli žebříček na TOP 007, abychom si mohli připomenout sedm zásadních skladeb, které kdy zazněly v Jamesi Bondovi. Věděli jste třeba, že jednu skladbu má na svědomí norská popová kapela?

001. Diamonds Are Forever – Shirley Bassey

Skladbu Diamonds Are Forever dnes asi budete znát spíš z desky Late Registration, kde ji Kanye West nasamploval do rapového nebe v písni Diamonds From Sierra Leone.
Pravdou ale je, že Shirley Bassey kralovala bondovským písním ještě v době, kdy Kanye tahal kačera. V roce 1971 tahle žena hypnoticky krásnou skladbou, která umí šlápnout do pedálů a vytáhnout pravý bondovský drajv, ukázala, proč si ji producenti vybrali už do druhé titulkové sekvence (Bassey předtím nazpívala i píseň ke Goldfingerovi).

http://www.youtube.com/watch?v=YWQir3sL72Q

002. Living Daylights – A-Ha

Na scéně byl nový představitel Jamese Bonda Timothy Dalton, podle mnohých jedna z nejvěrnějších inkarnací 007 přesně v duchu knih Iana Fleminga. Novou etapu bylo třeba začít hezky od podlahy. Ale A-Ha?  Ačkoliv v té době norští popaři kralovali, jejich angažmá v bondovce čekal málokdo.
Kapela si s dvorním bondovským skladatelem Johnem Barrym úplně nesedla, a tak vznikly hned dvě verze této písně. Lepší verzi můžete slyšet ve filmu, a i když se to zdá v souvislosti s touto kapelou neuvěřitelné, k Bondovi velmi odobře sedí. 

Poslechněte si všechny bondovské písničky v YouRadiu

003. Goldeneye – Tina Turner

První bondovka Pierce Brosnana, agenta 007, na kterém vyrostla celá jedna generace. Vpád do bondovského světa to byl impozantní, už jen díky titulní písni Tiny Turner; úvodní plíživé tóny skladby Goldeneye se během let staly stejně bondovsky charakteristické jako hlavní hudební motiv z Dr. No. Kdo by si navíc nevzpomněl na legendární honičku v tanku?

http://www.youtube.com/watch?v=qGPBFvDz_HM

004. Surrender – k.d. lang

Titulní píseň k druhé Brosnanovce Zítřek nikdy neumírá měla sice na svědomí Sheryl Crow, ale pro řadu lidí daleko lépe zafungovala klasicky střižená závěrečná skladba v podání kanadské zpěvačky k.d. lang. Dokonce natolik, že si na YouTube můžete pustit verzi úvodních titulků filmu, jak by to vypadalo, kdyby Sheryl Crow nedostala tenkrát přednost.

http://www.youtube.com/watch?v=iUsGzwuFMK0

005. You Know My Name – Chris Cornell

Další střídání stráží, zatím poslední, dopadlo na výbornou. I přes pochybnosti, jež obsazení „ušatého“ Daniela Craiga do role Jamese Bonda vyvolalo ještě před první klapkou, Casino Royale se nakonec zařadilo mezi jedny z nejlepších bondovek vůbec. Bond tu konečně začal dostávat rány, které cítil. Fyzicky i psychicky. I titulní píseň Chrise Cornella, bývalého frontmana Soundgarden, dokázala tuto proměnu správně zachytit a vyvážit bondovskou „macho“ esenci s tou citlivou stránkou.

http://www.youtube.com/watch?v=Nfc9GLxlhEw

006. Another Way to Die – Alicia Keys a Jack White

Kontroverzní vklad na bondovský tracklist songů, dost možná nejkontroverznější v celé Bondově historii. Písnička Another Way to Die si nezadala ani s filmem, druhým Craigovým vkladem po skvěle přijatém Casinu Royale, který ve své době propadl, a to zejména kvůli netradičním a poměrně radikálním filmařským postupům. Buď jak buď, tohle je skvělý song, kde se spojily dva extrémy: uhlazený R´n´B hlas Alicie Keys a rozháraný projev Jacka Whitea

007. Skyfall – Adele

Patří sem poslední dobrodružství Jamese Bonda (recenze)? Není na posouzení kvalit úvodního songu od Adele přece jen trochu brzy? A neměli by tu být místo ní třeba Garbage a jejich The World Is Not Enough? Možná.
Pravdou nicméně zůstává, že Adele je prostě Adele a že tenhle song má v sobě všechno to, co poslední bondovka – sentimentální ohlížení se do minulosti i temnou osudovost. Adele trefila hřebík na hlavičku a alespoň v našem TOP 007 si místo zaslouží.

Témata: