Top 10 sportovních songů. Olé! Hlasujte, který je nejlepší!

sindlauerovamarta

Na hokejovém mistrovství v Praze roku 1996 byla největším hitem písnička Lemon Tree se zvukem vysypaného skla od Fools Garden. Slováci se na svém mistrovství před čtyřmi lety zaštítili ne úplně povedeným dancepopem Life Is a Game od domácí Kristiny. O našich hokejistech, kteří aktuálně bojují v Praze o světový titul, víme, že si v šatně rádi pouští Kabát. Ale co ostatní sportovní písničky? Vyberte tu nejlepší!

#anketa#

Ricky Martin – La Copa de la Vida (The Cup of Life)
Portorický svalovec Ricky Martin vydal v roce 1998 čtvrtou řadovku Vuelve a jeden track z ní se výborně hodil pro světový fotbalový šampionát pořádaný v témže roce ve Francii (která také celé klání vyhrála). Měl prostě vše potřebné pro globální hit: všeobecně srozumitelný popěvek, bubny (aby to řádně narušilo statiku stadionu) a taky trubky, které se z nějakého důvodu staly povinným atributem každé fotbalové hymny.

Speciální hokejová nálada v YouRadiu

Chumbawamba – Top of the World (Olé, Olé, Olé)
Pokud vám vrtá hlavou, odkud se vzal ten neuvěřitelně otravný popěvek olé, olé, olé, olé, vyhrajemeeee, tak teď víte, že to je právě z tohoto songu od Chumbawamby. Objevil se ve stejném roce jako olé-song Rickyho Martina a častokrát zněl i během mistrovství v roce 1998, ale protože to nebyla oficiální skladba mezinárodní soutěže, nedosáhla takového věhlasu. Onen chytlavý refrén se však do podvědomí fanoušků sportu vštěpil natolik, že snad neproběhne jediná hra, během které by se halou či stadionem neproneslo alespoň jednou „OLÉÉ“.

Jennifer Lopez – Let’s Get Loud
Tahle pravděpodobně nejslavnější záležitost od nestárnoucí Jennifer Lopez neměla se sportem absolutně nic společného (a dokonce neměla podle vydavatelství ani hitový potenciál: vyšla pouze lokálně pro Austrálii a Španělsko), dokud si song nevybrali organizátoři ženského fotbalového mistrovství světa. Právě před jedním ze zápasů si Jennifer střihla s touhle písničkou rozdováděné číslo a pak z něj udělala i oficiální klip. Nakonec to J Lo dotáhla s Let’s Get Loud až k nominaci na Grammy.

Oceana – Endless Summer
Je potřeba uznat, že většina oficiálních skladeb spojených s evropským pohárem UEFA za moc nestojí a většinou jsou dobré leda tak jako podklad pro znělku fotbalového studia. A i když se čekalo, že s nějakou svou hudbou či interpretem přijdou pořádající země (Polsko a Ukrajina), s tím pravým songem pro fotbalovou a zároveň letní náladu přišla německá zpěvačka Oceana. A s odstupem času můžeme i uznat, že ten song je prostě tak roztomile bezstarostný a že funguje i několik let po skončení fotbalového Eura.

Shakira – Waka Waka (This Time for Africa)

Shakiru si lidé, co obvykle vybírají songy pro významná fotbalová klání, nějak podezřele oblíbili. Nejspíš proto, že zpěvačka pochází z Jižní Ameriky, která zkrátka platí za kolébku fotbalu. V roce 2010, kdy FIFA pořádala mistrovství světa vůbec poprvé na černém kontinentu v Jihoafrické republice, se právě tahle písnička stala oficiální hymnou a rádia ji s oblibou pouští po celý rok. Nikdo včetně Shakiry se už příliš nechlubil s tím, že song vlastně není tak úplně původní a půjčuje si dost okatě pár věcí z písně Zangaléwa z tvorby skupiny Golden Sounds z Kamerunu.

New Order – World In Motion
Že i britské ikony New Order mají něco společného se sportem, se moc neví. Britský fotbalový tým potřeboval pro šampionát v roce 1990 pořádnou písničku pro propagační účely a obrátil se na tehdy velmi oblíbeného Bernarda Sumnera a spol. Sám Sumner své knize Chapter and Verses vzpomíná, jak se k písni točil klip i rapová vložka se samotnými hudebně nepříliš talentovanými fotbalisty. Rap nakonec nejlépe zvládl britský fotbalista jamajského původu John Barnes.

Tina Turner – The Best
Refrén jednoho z nejslavnějších songů Tiny Turner se k vítězné náladě po hokejovém zápase výborně hodí. Navíc pokud jste hráči NHL z produkce Electronic Games, moc dobře víte, že právě tenhle song zazní kdykoli ve hře vyhrajete něco důležitého. A přitom to vlastně ani není song Tiny Turner. Jako první ho nazpívala v roce 1988 Bonnie Tyler, a i když si vedl docela dobře, absolutní megahit z něj udělala právě až Turner, která songu hodně pomohla, když do něj zařadila saxofonové sólo.

Queen – We Are the Champions
Ruku v ruce s The Best jde také jeden z nejpopulárnějších songů Queen, který se rovněž s oblibou přehrává pro vítěze jakéhokoli zápasu či rovnou celého mistrovství. Bylo jen otázkou času, kdy si ho organizátoři vyberou jako oficiální píseň: stalo se tak roku 1994 na mistrovství světa ve Spojených státech. „Vědci“ později We Are the Champions dokonce označili za nejchytlavější song historie, ke kterému není možné se pěvecky či pohybově nepřipojit. Rozhodně také nesmíme zapomenout zmínit We Will Rock You, která spolehlivě probudí návštěvníky i toho nejnudnějšího duelu.

Steam – Na Na Hey Kiss Him Goodbye
Tuhle písničku v hokeji uslyšíte vždy, když hostující tým odchází do kabin jako poražený. Není to úplně ta nejlepší ukázka fair lay, ale co se jednou uchytí v NHL, to převezme Evropa. A fanoušci už jsou zkrátka takoví – těžko někdo odolá pokušení ponížit tým, který prohrál. Poprvé bylo možné píseň slyšet v roce 1969, kdy ji nahrála fiktivní skupina Steam hudebníka Paula Leky.

Petr Skoumal – Pat a Mat
Není to zase tak dávno, co se v herních přestávkách během hokeje začala hrát ústřední píseň z oblíbeného animovaného seriálu o dvou kutilech Patovi a Matovi, kteří mají nakonec lepší bydlení než vy. Skladbu od

) a vůbec, když je někdo nemotorný až hrůza. 

Témata: