Top 10 vynálezů, za kterými jsou ženy: Cirkulárka, stěrač i myčka

Redakce

Jsou to věci a předměty, které známe z každodenního života. A vůbec nepřemýšlíme o tom, jak vlastně vznikly a kdo je vynalezl. U některých je vzhledem k jejich povaze poměrně překvapivé, že jako za vším, i za nimi stojí žena. Pojďme si deset vychytávek fungujících v dnešní pořád více „mužské“ společnosti připomenout.

  1. Cirkulárka. Český venkov, neděle ráno. Idylku doslova rozřízne typický zvuk půlené fošny. Může za něj cirkulační pila, lidově řečeno ne jinak než cirkulárka, a za tu může Američanka Tabita Babbitt. Na počátku 18. století žila v sektě Shakerů, co vyznávali život v komunitě, třes těla, tvrdou práci a rovnost pohlaví. Pracovala jako tkadlena a jednou ji napadl zásadní zlepšovák, když pozorovala své bratry, jak tahají pilku (dost velkou). A cirkulárka byla na světě. Bohužel sekta nebyla pro požádání o patent.
  2. Odstraňovač chyb – tekutý papír. Bette Graham nebyla v psaní na stroji právě nejlepší. Nějak se přesto po škole probojovala na místo sekretářky šéfa dozorčí rady texaské banky. Psal se rok 1950 a sekretářky často do úmoru přepisovaly celé stránky kvůli jedné malé chybičce. Bette doma vymyslela jednoduchou vodou ředitelnou směs, kterou chyby štětečkem zakryla, a za chvíli ostatní sekretářky vyžadovaly její produkt. Nakonec ji vyhodili kvůli neustálé distribuci této novinky z práce, ale patent dostala. I v éře počítačů se možná ještě v kancelářích pár lahviček tekutého papíru, jak Bette produkt nazvala, najde.
  3. COBOL. O rozvoj oboru IT, jak ho známe dnes, se nezasloužil jen Bill Gates a další celebritky. Svůj poctivý kus práce odvedla i Grace Murray Hopper s hodností admirála amerického námořnictva. Hopper vynalezla v 50. letech minulého století kompilátor, který anglické povely překládal do počítačového kódu. Znamenalo to, že programátoři mohli jednodušeji a s méně chybami programovat. Také se zasadila o vznik programovacího jazyka COBOL, ve kterém donedávna pracovali I velké bankovní systémy.
  4. Signální barevné světlice. Vdova Martha Coston našla v poznámkách svého muže plány na výrobu světlic pro námořnictvo. Pustila se do projektu a dalších 10 let vyráběla světlice. Americké námořnictvo sice odkoupilo práva a světlice hojně používalo za občanské války, ale Martha nakonec přišla vniveč a místo 120 000 dolarů dostala jako vdova se čtyřmi dětmi jen 15 000.
  5. Myčka. Myčka na nádobí je dnes absolutním standardem a to nejen v domácnostech, ale i v restauračních provozech a barech. Mít spálené ruce od horkého nádobí prostě není cool. Josephine Cochran na konci 19. století štvalo ještě její služebnictvo, kterému pořád padal drahý porcelán při mytí. Zamyslela se, v roce 1886 měla patent a jala se nastoupit cestu nabídek hotelům, restauracím atd. A to ještě nevěděla, že se to mytí i s myčkou dá napojit na internet…
  6. Stěrač. Mary Anderson dorazila z horké Alabamy do zasněženého New Yorku na začátku 20. století a nestačila se divit. New York tehdy nebyl plný žlutých taxíků a cestovalo se tramvajemi. Nastoupila do jedné ve vánici a řidič neustále zastavoval, aby odstranil bílou nadílku z čelního skla. Anderson poté navrhla pohyblivé rameno s lopatkou – tramvajářům pak stačilo v teple vozu otáčet klikou. Stěrač patentovala roku 1903. Lidé ale tvrdili, že bude řidiče rušit a povede k nehodám. Kreativní Američanka prostě předběhla dobu.
  7. Kevlar. Američanka Stephanie Kwolek nastoupila v roce 1946 do chemičky DuPont jen dočasně – chtěla si vydělat na studia medicíny. Z dočasného pobytu o dvacet let později vyvinula lehký super pevný materiál kevlar. Dnes je kevlar v pneumatikách, lyžích, ale i rukavicích na motorku. No a největším spokojeným zákazníkem jsou bezpečnostní složky s oblíbenými neprůstřelnými vestami. Takže i když Kwolek nebyla na medicíně, pěkných pár životů zachránila.
  8. Zatahovací vodítko. Mary A. Delaney, majitelka pejska z New Yorku, si patentovala první zatahovací vodítko pro psa v roce 1908. Psík je připojený k obojku a panička ho zvládá mít pod kontrolou. Zároveň to ještě má také nějaký smysl pro psisko samotné – může se docela volně hýbat.
  9. Záchranný člun. Maria Beasley si dala v roku 1882 patentovat záchranný člun. Pokud to není u somálských břehů nebo na lodi, kde záchranné čluny nedodali, se tak díky ní můžeme cítit bezpečněji. Mimochodem Maria je jedna z mála žen, co díky svým patentům opravdu slušně zbohatla.
  10. Víc! Feministky říkají, že mnoho a mnoho dalších ženských vynálezů prostě chlapi ukradli. S tím se dá souhlasit, ne? Za všechny – kdo ví o Rosalindě Franklin a jejím objevu dvojité šroubovice DNA? Jména chlápků, co za to dostali Nobelovku, vám říkat nebudeme.