Top 5: Veselé filmy o všestranných stařících

ivaprivrelova

Báječný hotel Marigold (do kin šel nedávno druhý díl) se stal nečekaným hitem a dokázal, že i filmy o starých lidech někoho zajímají. Zvlášť když to jsou filmy veselé, barevné a tvrdí, že i po sedmdesátce mají lidi dost energie na to začít znovu a lépe. Jaké další filmy nás umí přesvědčit, že stáří je stále věk plný možností?

1. RED aneb důchodci jako zabijáci

Zkratka RED znamená Retired Extremely Dangerous (tedy extrémně nebezpečný důchodce). Což výstižně popisuje hlavní hrdiny akční komedie o agentech ve výsluze, kteří pořád vědí, jak používat kulomet. Nadhled a účast Bruce Willise, Morgana Freemana, Helen Mirrenové a Johna Malkoviche pomohly této volné adaptaci komiksu od DC stát se v roce 2010 komerčním hitem.

RED/foto Summit Entertainment

2. Zámotek aneb Staříci s novou mízou

Několik stárnoucích zapomenutých hollywoodských herců si užilo comeback díky příběhu o skupině důchodců, kteří se bez dovolení vykoupou v bazénu obsahujícím vetřelčí zámotky. Po této léčebné kúře se jim vrátí míza do žil. Film Rona Howarda z roku 1985 byl samozřejmě sci-fi. Ale Don Ameche, hvězda 30. a 40. let, za něj zcela reálně získal svého jediného Oscara! Není divu, že si pak zahrál i v pokračování, v němž existuje planeta, kde nikdo nestárne.

Zámotek/Twentieth Century Fox Film Corp. 

3. Jezinky a bezinky aneb Stařenky jako veselé vražedkyně

Hlavním hrdinou americké komedie Jezinky a bezinky z roku 1944 natočené podle prověřené divadelní veselohry je sice tajně oženěný starý mládenec v podání ne tak starého Caryho Granta. Kdyby ale neměl dvě milované tetičky v důchodu, které z lásky tráví osamělé staříky, byl by jeho život nuda. A film v režii Franka Capry taky, i když do místního zmatku přispívá i bláznivý strýček, který si myslí, že je prezident, a zlý bratr, jenž po amatérské plastice vypadá jako Frankensteinovo monstrum.

Jezinky a bezinky/foto Warner Bros. Pictures

4. Harold a Maude aneb Vitální stařenka vs. apatický mladík

Mladý bohatý Harold by mohl páchat své demonstrativní sebevraždy tak dlouho, až by se mu jedna náhodou povedla. Kdyby nepotkal skoro osmdesátiletou Maude, rebelku plnou života. Černohumorná romance o jejich nekonvenčním vztahu, který nejen Harolda naučí užívat si každé minuty, patří k nejdojemnějším i nejmilovanějším filmům z hnutí Nového Hollywoodu. V roce 1971 ji natočil Hal Ashby.

Harold a Maude/Paramount Pictures

5. Mladí srdcem aneb Senioři jako rockeři

Myslíte si, že staří lidé to neumí rozbalit a nevědí, kdo jsou Coldplay a Sonic Youth? Pak vás tenhle film vyvede z omylu. Sleduje totiž hudební partičku seniorů (ve věku 75 až 93 let!) z Massachusetts, která oslňuje svým nadšením a energií všude, kam přijede koncertovat. A na rozdíl od předchozích titulů, tenhle povznášející film o lidech, kteří nemají čas se litovat, není fikce, ale dokument! Vznikl v roce 2007 a na kontě má hned několik cen diváků z různých festivalů. 

Mladí srdcem/Fox Searchlight Pictures
Témata: