Top10 českých a slovenských hiphopových desek


Redakce Koule.cz vybrala deset tuzemských hiphopových desek, které jsou podle ní pro daný styl zásadní. Chcete začít s hiphopem? Pořiďte si je.

Kontrafakt: Bozk na rozlúčku

EMI / Virgin 2007

Třetí studiové album piešťanského tria Anys, Ego a Rytmus. Jedinečně vyvážené album, kterým skupina v roce 2008 ukázala svůj posun k tomu nejlepšímu, co česko-slovenská scéna nabídla za posledních deset let. Kdyby prestižní americký hiphopový magazín The Source rozdával svých pět mikrofonů udělovaných za nejlepší desku i v Evropě, určitě by mezi nimi tahle nechyběla.

Indy & Wich: My 3

Mad Drum 2002

Rok poté, co PSH vydali desku Repertoár, se český hip hop připomněl s další neopomenutelnou klasikou. Temný, skoro hodinu trvající opus s úvodním trackem Síla Slova, navíc s podporou rappera jménem LA4, nebo Noc Je ½ Dne s Vecem a Rytmusem či Cesta Štrýtu. To vše je LP My 3 – jeden z důležitých milníků domácí scény.

Rytmus: Bengoro

Tvoj Tatko Records 2006

Sólový projekt rappera Rytmuse, který touto nahrávkou přepsal novodobé dějiny. Prodejnost alba se během jediného týdne od vydání pohybovala kolem 10 000 kusů nosičů. Nejenom pilotní singl Cigánský Sen produkovaný DJ Wichem, navíc s podporou videoklipu natočeného přímo v ulicích New Yorku, ale i skladby Temeraf či Hráč řadí tuhle desku mezi desítku nejlepšího, co kdy v Česku vyšlo.

PSH: Repertoár

Terorrist? Records / Monitor EMI 2001

Jedinečná práce Penerů Strýčka Homeboye, kteří po dlouhém váhání v roce 2001 konečně vydali debutové studiové album, na které čekala celá česko-slovenská hiphopová základna. Navíc s hlubokým odkazem, jenž se prolíná celou deskou, na shrnující dění na domácí půdě v druhé polovině 90. let. Obsahuje výborné skladby Praha nebo Hlasuj Proti či Tak A Teď.

H16: Čísla Nepustia

Hip-hop.sk / EMI 2008

Bratislavský projekt H16 vydal v roce 2008 své druhé studiové album. Hned po Kontrafaktu druhá nejuznávanější slovenská skupina, excelentní produkce v podání jmen Grimaso, Abe a DJ Wich je doplněna výbornými tématy. Robím Čo Chcem, Nemaj Stres, S Kým Si Taký Si nebo Nápoj Omamný – to je jen ukázka tracků, které se staly skutečnými hity.

DJ Wich: Time Is Now

Mad Drum 2004

Psal se rok 2004 a DJ Wich debutoval s vlastní produkční deskou. Pro svůj sólový projekt si pozval nejen zástupce domácí scény, ale i americké. Kompilaci tvoří stěžejní osa zkonstruovaná z tracků LA4 1994 –2004, Supercrooo Jádro Kudla, Vec Čo To Hrá, Promoe Colgate White, WWO Nie Precjoza a MOD Superchanger. Prostě album, které by nemělo chybět v žádném z domácích archivů.

PSH: Rap‘N‘Roll

Terrorist? / Sony BMG 2006

Po pětileté odmlce se tahle parta opět zformovala v roce 2006, aby především díky Mike Trafikovi nabídla domácím posluchačům výběr toho nejlepšího. Ačkoliv je deska spíše pesimistická, což například dokazuje skladba 1985, vryla se do paměti jako jedna z nejlepších na zdejší hudební scéně. A důkaz? Třeba singly Parket, Znova nebo Rok PSH.

Vladimir 518: Gorila vs. Architekt

Big Boss 2008

Vladimír 518PSH to zkusil sólově. A povedlo se. Zajímavý zvuk, kterým deska posouvá zažité zvyky domácí scény, nelze přehlédnout. Producentsky na ni přispěli především DJ Wich, Mike Trafik, Enemy a Sifon, úspěšným pokusem je také spolupráce s Leškem Semelkou, která se proměnila v singl Děti Prázdnoty. Stranou nezůstávají ani skladby Pražští Producenti Jsou Top nebo Smíchov – Újezd.

Chaozz: A Nastal Chaozz

Polygram 1996

V roce 1996 se na české scéně poprvé objevila deska od někoho, kdo to s hip hopem myslí opravdu vážně. Parta Deph, Bass, Fugaz, Rusty a DJ Smog dokonce porazila v oficiální prodejnosti bratry Nedvědovy a její album se stává nejprodávanějším. Ačkoliv se skupina konfrontovala s komerčními úmysly TV Nova, časopisu Bravo či hitparády Eso, ti nejvěrnější vědí, že hip hop je pro tyhle kluky opravdu srdeční záležitostí.

Manželé: Jižák

Bonton 1991

Rok 1984. Lesík Hajdovský vydal ve spolupráci s rodinou Partnerů v komunistickém Československu projekt Manželé. V tobě době se v USA probouzel k životu hudební styl zvaný hip hop. I proto se tahle deska v rámci historie českého hip hopu právem považuje za průkopnickou. Svědčí o tom i remix, který si dovolili přepracovat Peneři Strýčka Homeboye na albu Párátka Adventní Expresní Lyrici.
Témata: