Tori Amos přijela zpívat o hříchu


Jestliže před dvěma lety byl na americkou písničkářku a fenomenální klavíristku Tori Amos zvědavý téměř plný sál Kongresového centra, při včerejší druhé návštěvě už koncertu přihlížely jen prořídlé řady. Těm Tori Amos za doprovodu dvou spoluhráčů, bubeníka a baskytaristy, zahrála zejména skladby ze svého letošního alba Abnormally Attracted to Sin.

Šestačtyřicetiletá Tori Amos s dlouhou hřívou zrzavých vlasů se s posluchači přivítala hlubokou poklonou na kraji pódia, potom však kontakt s publikem omezila na minimum. Střídmě pojaté scéně bez projekcí a moderních výstřelků, kterou jen několikrát za večer prosvětlily stovky malých světel vzdáleně připomínajících hvězdnou oblohu, vévodilo velké koncertní křídlo a proti němu postavená sada klávesových nástrojů a syntezátorů. Další klávesy měla hudebnice ještě položené na klavíru, často kromě zpěvu hrála na několik nástrojů současně.

Poslechněte si Bouncing Off Clouds od Tori Amos

Tori Amos, vlastním jménem Myra Ellen Amos, patří mezi nejvýraznější ženy na současné světové hudební scéně. Hudební kariéru začala jako zpěvačka hardrockové kapely Y Kant Tori Read, jejíž debutové album propadlo. První sólové album Little Earthquakes vydala Amos v roce 1992. Letošní novinka Abnormally Attracted to Sin je její desátou řadovou deskou, s vydáním dalšího alba zpěvačka počítá v listopadu. (sli)

Recenzi desky Abnormally Attracter to Sin si přečtěte tady.