Torontský filmový festival vyhrál film inspirovaný Fritzlem

Redakce

Vítězným snímkem filmového festivalu v kanadském Torontu se v neděli stal film Room (místnost). Jeho příběh je volně inspirovaný příběhem Rakušanky Elisabeth Fritzl, která byla svým otcem několik let držena a sexuálně zneužívána ve sklepních prostorech rodinného domu.

Vítězný film režiséra Lennyho Abrahamsona je adaptací stejnojmenného románu kanadsko-irské spisovatelky Emmy Donoghue. Vypráví příběh chlapce Jacka, který nezná nic jiného než prostor, v němž je zavřen se svou matkou, a po jeho opuštění se musí vypořádávat s nástrahami vnějšího světa.

Cenu Mezinárodní federace filmových kritiků dostal film režiséra Jonáse Cuaróna Desierto (Poušť), který je o skupině mexických migrantů. Nejlepším dokumentárním filmem byl vyhlášen ukrajinský Winter on Fire.

Na desetidenní přehlídce diváci zhlédli celkem na 300 filmů ze 70 zemí. Festival, který patří k nejvýznamnějším filmovým akcím v Severní Americe, každoročně navštíví asi 300.000 lidí.

Minulé ročníky představily filmovému světu několik snímků, které se v následujícím roce staly vítězi několika Oscarů. Premiéru měly v Torontu například filmy Milionář z chatrče nebo 12 let v řetězech.