Touch and Go už mají léto. V Akropoli servírovali osvěžující koktejly


Před deseti lety vydala britská jazz-popová formace Touch and Go svoje jediné album I Find You Very Attractive, které obsahuje veleúspěšný singl Would you…? Včera nabídla v rámci projektu Euroconnections publiku v pražském Paláci Akropolis jednu velkou letní party. Byla o to lahodnější, že skutečné léto je zatím daleko.

V úvodu večera vystoupila v trochu neobvyklém seskupení skupina Stay in Touch. Smíchala saxofony a bubínky s hutným drum&bassovým rytmem. Nepostrádalo to originalitu, zvláště díky nasamplovaným zvuků kohoutího kokrhání a kočičího mňoukání, ale písničky působily až příliš těžkopádně a experimentálně. S celkovým pojetím večera navíc moc neladily.

Uvolnění a čirá radost z hudby
Zhruba kolem půl deváté vkročila na pódium ústřední dvojice Touch and Go, zpěvačka Vanessa Lancaster ve třpytivých šatech a trumpetista James Lynch. Doprovázeli je dva spoluhráči, basák a klávesák, který nástroj střídal za bubínky. Vanessa si vyprodanou Akropoli podmanila okamžitě, když se svůdně rozvlnila do tónů megahitu Would You…?. Nešetřila při tom laškovnými úsměvy. Následující píseň So Hot pak zavedla publikum do bezstarostné atmosféry prosluněné karibské pláže. Přestože Vanessa není excelentní zpěvačka, na pódiu se pohybovala přirozeně lehce a se šarmem. Bezchybně ji při tom doplňovala skvělá trumpeta Jamese Lynche. Latinskoamerické rytmy střídaly díky bubínkům africké rytmy – i díky nim si fanoušci muziku náležitě užívali.

Léto přišlo už na jaře
Došlo i na pomalejší skladby. Při křehké Life´s a Beach, v níž zpívál i James Lynch, se publikum zklidnilo, ovšem kapela ho dlouho melancholicky přemýšlet nad tím, o čemže vlastně ten život je, nenechala. Dneska přece máme party, a tak se musíme dobře bavit! Následovaly tedy rychlé a uvolněné Straight to… Number One a vzápětí swingující Big Beat. V závěru kapela vystřihla dvě rychlejší verze Would You…?.

Publikum si včera večer vyzkoušelo, jaké to je, když mu ve stále ještě nevlídném březnu vstoupí do duše nikoliv jaro, ale rovnou léto. Nakažlivá euforie se dostavila.

Touch and Go
26. března 2009, Praha, Palác Akropolis

Témata:, , ,