Transcendence: Kde nic není, ani výbuchy nepomáhají

Stefan-Titka

Nebezpečné téma umělé inteligence se rozhodl do svého filmu zpracovat kameraman Nolanových Batmanů Wally Pfister. Ve filmu Transcendence mu hraje i Johnny Depp, ani on ale příběh z průměru nevytáhne.

Johnny Depp představuje ve filmu Wally Pfistera Transendence geniálního vědce Willa Castera, který se zabývá umělou inteligencí a jehož ultimátním cílem je obdařit stroj nejen lidským věděním, ale i emocemi. Teroristi brojící proti umělé inteligenci ovšem na Willa spáchají atentát, po němž zůstává těžce raněn s vidinou posledního měsíce života. S tím se nechce smířit zejména jeho žena Evelyn (Rebecca Hall), a tak se za pomoci společného přítele Maxe (Paul Bettany) rozhodne Willovu mysl „zachránit“ a přenést do stroje.

Diváka do filmu uvede pohled do budoucnosti v podobě přehnaně lyrické tryzny za lidstvo, které padlo natolik, že notebooky jsou dobré už jen jako zarážka do dveří. Už při prvních záběrech na extra zpomalený pád kapky vody je slyšet obava, že Pfisterovo oko pro vizualitu a kameramanská praxe budou hrát ve snímku hlavní roli a ten se tak stane jen efektním sledem pěkných obrázků. Tyto obavy se naštěstí nenaplní, pravdou ale je, že do suverénního filmového vypravěčství Christophera Nolana má Wally Pfister daleko.

Není to úplně tragický pokus, jak vyznívá z většiny zahraničních (a vlastně už i domácích) recenzí; jeho největší slabinou jsou nenaplněná očekávání v souvislosti s tématem. Film nepřestává smrtelně vážně filozofovat o hranicích umělé inteligence a klade otázky, co je a co není ještě lidské. Zoufale ale selhává v odpovědích, nad kterými by se dalo alespoň trochu vážně zamyslet. Možná i proto „akční“ finále, říznuté Invazí lupičů těl, působí v kontextu pomalu budovaného tempa trochu nepatřičně. Jako kdyby autorům došlo, že se snaží diváky utáhnout na vařenou nudli, a tak pro jistotu přidají ještě jednu dvě exploze.

Pokud se hlavní motiv – neschopnost nechat milovanou osobu odejít z našeho života – uchopí za správný konec, není to samozřejmě téma, které by potřebovalo efektní výbuchy. Ve filmu Transcendence je výsledek tak nějak polovičatý: na jedné straně sympatické herecké výkony, dualita emocemi nabité Rebeccy Hall v kontrastu s odtažitým projevem Johnnyho Deppa, na straně druhé logické lapsy v ději.

Transcendenci jsme si všichni vysnili jako provokativní film s odvážnými myšlenkami o stále aktuálnějším tématu umělé inteligence a báli jsme se, že může skončit jen jako bezduché akční sci-fi. Transcendence ale není nic z toho. Neurazí ani nenadchne, což je u ambiciózních projektů vždycky ta nejhorší vizitka.

Transcendence
Sci-fi/USA/120 minut
Režie: Wally Pfister
Hrají: Johnny Depp, Morgan Freeman, Kate Mara, Rebecca Hall, Cillian Murphy, Paul Bettany a další
Premiéra v ČR: 17. 4. 2014

Témata:,