Transformers: Zánik – digitální bordel s industriál soundtrackem

Stefan-Titka

Transformers dospěli do stádia, kdy orientace v číslech za názvem (ba dokonce i v názvech) takřka ztratila smysl. Jak dokazuje i aktuální Zánik, je jedno, jak film pojmenujete – do kina jdete znovu na to samé. Na spoustu plechu, který mění tvar, a režiséra, jemuž sice nechybí hravost, ale který za ty roky v obklopení hraček naprosto ztratil sebemenší cit pro elementární dramaturgii a budování napětí.

Mluvit v souvislosti s Transformery o dramaturgii se může zdát zbytečné, ale jestli filmu něco viditelně chybí, pak osoba, která byla schopen za polovinou filmu ve střižně naplno říci: Tohle nefunguje. Je to jen balast.

Přitom ze začátku je zatím poslední pokračování mluvících robotických aut přesně tím filmem, který člověk jednou za čas rád vidí a nestydí se za to. Nemám problém přiznat, že přes všechny režisérovy dokola se opakující filtry, zpomalené záběry, dramatické podhledy a všudypřítomné západy slunce podbarvené zimmerovskými melodiemi Steva Jablonskyho, si vizuálně film užívám. I výměna enfant terrible Shii LaBeoufa za zkušeného Marka Wahlberga sérii oživila a alespoň naoko zdospěláčtěla.

I akce je v první zhruba polovině příjemně přehledná. První konfrontace Optima Prima se CIA v Texasu nebo infiltrace do laboratoří budí dojem soudržné, ukočírované režie, kde i ty ultrazpomalené money-shoty mají vrcholy, které mít mají (což poznáte podle toho, že vám při nich naskáče husí kůže).

Pokud se však vrátíme k přirovnání o ukočírované režii a navážeme v analogiích, zbylá polovina filmu působí jako splašené stádo koní, které Baye vyhodilo ze sedla, hezky se po něm povozilo a nakonec se rozprchlo do všech stran. Je otázkou, zda za to může už špatně vybalancovaný scénář Ehrena Krugera, anebo jestli za zpatlaným výsledkem stojí jen Bayova megalománie. Pravdou ale je, že to, co se na začátku jevilo jako příjemný blockbusterový snímek, se nakonec zvrhne v těžce zmatenou změť rychlých střihů, barev a nepříjemných zvuků. Při odchodu z kina máte pocit, jako byste odcházeli z techno koncertu říznutého industriálem, který jste strávili přímo u beden, a pokud jste jemnější povahy, instinktivně se budete shánět po ibuprofenu.

Ale i to by člověk asi snesl, kdyby Transformeři měli tah na bránu a člověk se orientoval ve všech těch dějových zákrutách. S přibývajícím časem, zejména v pasáži odehrávající se v Číně, je bezradnost Baye, který si očividně plete digitální bordel s napínavou akcí, čím dál citelnější. Když půl hodiny čekáte na konec filmu a on nepřijde ani po hodině, něco je zkrátka špatně.

Transformers: Zánik
Akční/Sci-Fi, USA, Čína, 165 min
Režie: Michael Bay
Hrají: Mark Wahlberg, Jack Reynor, Nicola Peltz, Stanley Tucci, Kelsey Grammer a další
Premiéra v ČR: 26. června 2014

Témata:,