Tricky se přišel podívat na svůj koncert


Když je tma, leccos se schová, ale zvuk ještě více vynikne. Tma tedy včerejšímu koncertu Trickyho moc nepomohla. Chyběl mu frontman, ten temný vládce. Rapper našeptávač byl v Roxy přítomen pouze myšlenkou.

Tricky dokázal že, není trip hoper, nikdy ani nechtěl, aby se jeho hudbě říkalo trip hop. Nechtěl totiž dělat to, co Massive Attack, se kterými se proslavil. Dokázal, že jeho styl je daleko rozmanitější a sahá od temného elektronického punk rocku až k melancholickým baladám, ve kterých vypráví příběhy ze čtvrti Knowle West v Bristolu, kde se Tricky jako Adrian Thaws narodil.

Bez nálady, zády k publiku
V takovém stylu udělal Tricky svou poslední desku, která vyšla tento rok. Má originální atmosféru, bohužel koncert už tak originální náladu neměl. V osm byl klub Roxy téměř plný a přibližně za půl hodiny se objevil Tricky. Na scénu přišel s Francescou Belmonte, půvabnou mladičkou zpěvačkou, která s ním tvoří zajímavé duo nejen na pohled. Oba se postavili zády k publiku a nechali kapelu, aby odehrála ostrou předehru, ve které citovala motiv z písničky Sweetdreams od Eurythmics.

Kapela je v klasickém složení bicí, kytara, basa, klávesy a sampler. Po předehře si Tricky sundává triko, polévá se vodou a nakročí si u mikrofonu jako na startovní čáře. Levou nohavici má vyhrnutou, vypadá to, že má zavázanou nohu, ne, není to módní doplněk raracha, jak by se mohlo zdát. Naléhavě pomalá píseň Past Mistakes z poslední desky dává prostor zpěvačce, Tricky o sobě dá vědět až ke konci písně extatickým třesem a výkřiky "Jesus come". Poté už začne svou typickou hru našeptávání, v ozvěně působí magicky.

Bohužel, většinu koncertu táhla zpěvačka a Tricky mezitím trávil čas zády k publiku. I když občas dirigoval kapelu, s diváky příliš nekomunikoval. Více se projevil například v písni Puppyboy, ve které se společně s Francescou přilepil na její mikrofon, jako by se mu ani nechtělo popojít k tomu svému. Výraznějším momentem byl také duet Girls, který v originále zpíval s Anthony Kidisem a Johnem Frusciantem z Red Hot Chilli Peppers. Jinak tempo skákalo z balad k ostrým riffům a rytmům, opět z větší části bez Trickyho podpory. Zajímavá byla i pasáž s písní Overcome z jeho prvního sólového alba.

Tricky – Overcome

Hudba nenudila, ale Tricky se vytratil
Jednotlivé písně hrála kapela v koncertních aranžích, takže hudba nebyla to, co by nudilo, jenže chyběl tomu Tricky. Ale možná právě to je on, opravdu svérázná osobnost, která si nedělá starosti s nějakou vstřícností vůči divákům.

Neuplynula ani hodina a kapela odešla. Naštěstí se vrátila i s Trickym a Francescou, aby jako přídavek zahráli ještě 40 minut ostřejšího setu. Úplně na závěr zazněla píseň skupiny Motörhead Ace of Space a první řada fanoušků měla volnou cestu na pódium. Po chvilce se Tricky vytratil a nechal kapelu s tancujícími fanoušky svému osudu.

Tricky je bezesporu dobrým producentem, ale včera v Roxy připomínal spíše starého Jamese Browna, kterého musely zachraňovat vokalistky. Raději si uchovám atmosféru jeho poslední desky. 

Tricky
24. listopadu 2008, klub Roxy, Praha

Témata: