Trojrozměrní U2 nezapomenutelným zážitkem. Bono vás hladí po hlavě


Včerejší dopoledne na Letní filmové škole v Uherském Hradišti patřilo U2. Kapela, která teď se svým turné vyvolává v Evropě šílenství a na níž jsou lístky okamžitě vyprodané, zahrála famózní koncert ve 3D podobě. Přednášku „Lekce filmu podle...“ vedl tentokrát český režisér Václav Vorlíček, který připravuje pokračování Dívky na koštěti.

V průběhu celého čtvrtka probíhaly přednášky o digitálním kinu, před 3D projekcí záznamu koncertu U2 také proběhla krátká přednáška o digitalizaci. Samotný film U2 3D byl k mání jen na vstupenky, organizátoři právem očekávali velký zájem o unikátní projekt, který vznikl před dvěma lety a který režírovali Catherine Owens a Mark Pellington (u nás ho loni na podzim uvedl IMAX). Záznam koncertu z turné Vertigo po Jižní Americe byl opravdu nezapomenutelným zážitkem, prostorový zvuk v kombinaci s 3D brýlemi diváka přenese přímo do rozbouřeného davu, zpěvák Bono po vás natahuje ruce a téměř vás pohladí po hlavě. K nejlepším patřily záběry, které zezadu snímaly siluety fanoušků a ty působily jako přirozené pokračování mnoha hlav ve filmovém sále.

Podívejte se na U2 při nedávném koncertu v Berlíně

Předčasné oslavy Václava Vorlíčka
Sympatický a skromný režisér Václav Vorlíček má letos na filmovce předčasný dárek k osmdesátinám, které oslaví příští rok, v podobě retrospektivy. Festival je nabitý jeho populárními filmy, mimo jiné parodií na komiksy Kdo chce zabít Jessii? a crazy komediemi Což takhle dát si špenát nebo Pane, vy jste vdova!. Neméně oblíbené jsou jeho seriály Létající Čestmír nebo Křeček v noční košili, v neděli dokonce poběží na zimním stadionu všech 13 dílů Arabely, tedy 390 pohádkových minut.

„Původní Popelka od Boženy Němcové je dost brutální horor a malé děti by z ní mohly dostat psotník,“ řekl tvůrce pohádky Tři oříšky pro Popelku a přiblížil, jak museli surový příběh s Milošem Macourkem přepracovat. Vorlíček v rámci své přednášky poutavě vyprávěl o svých filmech i svém životě. Dozvěděli jsme se například, jak báječně se spolupracovalo s Vladimírem Menšíkem. Režisér také prozradil podrobnosti o chystaném pokračování Dívky na koštěti. Používá v něm třídimenzionální animaci a nová Saxana bude devítiletá dcera té původní, kterou hrála a opět hraje zpěvačka Petra Černocká.

Podívejte se na ukázku z filmu Dívka na koštěti

http://www.youtube.com/watch?v=1OFbr0NedKo

Nový film Juraje Herze je rozčarováním
Pobavily mě sarkastické hlášky komiksové postavičky kačera Howarda ve stejnojmenném a velmi podivném filmu z roku 1986 v produkci George Lucase. Fascinovala mě tělesnost divadelního představení Malá smrt skupiny SKUTR odehrávající se v plenéru. Ale naprosto mě znechutil zbrusu nový horor T.M.A. režiséra Juraje Herze, který sice běžel o půlnoci, ale místo hrůzy a děsu budil spíše posměch a rozčarování.