Ťuky ťuk nebo mávnutí. Gadget Knocki ovládá vaši domácnost

Redakce

Hitem je na serveru komunitního financování Kickstater gadget Knocki. Jeho vtip spočívá v tom, že každou plochu promění na dálkové ovládání vašich dalších přístrojů.

Co to znamená? Knocki dokáže ovládat jiná zařízení jako vaší televizi, hi-fi, světla, mobil atd. Rozpozná až 10 gest jako poklepání na zvolenou plochu nebo mávnutí. Z vaší domácnosti se tak doslova lusknutím prstu stane chytrá domácnost, a to bez jediné stavební úpravy na zadrátování.

Například poklepáním na zeď ztlumíte světla, dvěma dotyky spustíte topení a třemi dotyky zase spustíte hudební playlist na svém telefonu. Mávnutím zapnete televizi a když na vás někdo zvoní, pošlete mu dvěma mávnutími smsku, ať laskavě neruší. Prostě máte smart domácnost za pár šupů investice.

Gadget je kvůli jednoduchosti zvlášť vhodný pro děti, seniory a osoby se zdravotním postižením. V rychle nastupujícím internetu věcí tak může mít poměrně přední místo na výsluní podobných zařízení, která jsou přehlednější než aplikace v chytrých telefonech.

Tvůrci uvádějí, že patentovaná technologie dokáže rozlišit náhodné zvuky prostředí od zamýšleného ovládání a předejít tak nechtěným spouštěním spotřebičů a dalších gadgetů. Princip měření není založen na poslouchání zvuků, nýbrž na vyhodnocování senzorů zrychlení uvnitř zařízení. Takže jde o zaznamenání vibrací.

Knocki je na Kickstarteru velmi úspěšný. Z požadovaných 35 000 dolarů vybral projekt milion. Pokud nemáte chytrý telefon, nevadí to. Systém je připojitelný k místní wifině a spolupracuje s dnes běžnými elektronickými i smart zařízeními. Má výdrž, prý na jedny baterie AAA funguje víc než rok. Je to dáno tím, že sensory aktivují přenos ovládání přes wifi jen v případě, že zachytí rozpoznatelné předprogramované vibrace. Krabička tak není plně zapojena celý čas a spotřebuje jen udržovací energii. Cena v maloobchodní síti bude kolem 3000 Kč. Na Kickstarteru o dvanáct stovek míň. K mání bude chytrý gadget na konci roku 2016 v eshopech a příští rok v kamenných obchodech.

Chcete mít stylový telefon? Pořiďte mu tento kryt!

10 gadgetů pro kočky, které ta vaše musí mít