TV On The Radio zasadili semínka nejvybranějšího popu

ondrejbambas

Z pozice "apokalyptických vizionářů" se brooklynská kapela TV On the Radio v čele s hudebníkem a producentem Davem Sitekem posunula na novém albu Seeeds na místo "chytrých popařů". Její album Seeds vás bude bavit, pokud máte rádi kapely typu Bloc Party, Phoenix a zároveň vám nevadí osmdesátkový americký rock.

Brooklynští TV On The Radio se do toho ve svých začátcích vůbec nebáli opřít. Jejich filozofie spočívala v absolutním odevzdání se a nerespektování pomyslných hranic, a i proto se jim dařilo propojovat jednotlivé žánry s takovou lehkostí, že na svou stranu postupně dostali i kolemjdoucí posluchače. Faktem ale je, že objevit v hudbě TV On The Radio melodie nejde hned: kapela své skladby dokáže dostat díky roztodivným perkusivním základům a variabilnímu zpěvu do míst, v nichž se chaos na hranici anarchie zdá jako ta nejkrásnější cesta úniku.

Poslechněte si TV On the Radio v Youradiu

První EP vyšlo brooklynským hudebníkům před více jak deseti lety, v době, kdy newyorská scéna znovuobjevila kouzlo garážového rocku. A zvuk TV On the Radio nebyl příliš čistý, postupně se ovšem přes singly – mezi nimiž stojí za zmínku vybroušený Golden Age z alba Dear Science, před nímž není po celé čtyři minuty úniku a v houpaném rytmu nechává posluchače v očekávání, co všechno je možné do jedné skladby nacpat – dostali k vybranému pojetí popu. Fanoušek staršího materiálu namítne, že na aktuálním albu Seeds zní TV On the Radio příliš uhlazeně a není už tak zábavná jako v minulosti, ale zdání klame. TV On The Radio se podařilo natočit pop roku 2014. Chytrý a nevtíravý.

Krátce po vydání předešlé desky Nine Types Of Light (2011) zemřel baskytarista Gerard Smith. Kapela o sobě dala vědět až vloni dvojicí singlů, které se ovšem na současné kolekci neobjevily. Jak sami tvůrci zmínili, při tvorbě alba Seeds postupovali jinak než doposud a veškerý materiál nahráli za daleko kratší čas, než byli zvyklí. Možná i proto se na desce netruchlí, všechny skladby znějí daleko přímočařeji. Faktem ale je i to, že příklon k popu znamená výraznější čerpání z angloamerické kultury a popírání afrických motivů, kterými dříve své písně kořenili a jež z nich dělaly apokalyptické vizionáře.

Pokud máte rádi produkci indie scény uplynulých deseti let, kdy se urodily počiny Bloc Party nebo Phoenix, a zároveň si poslechnete klasiku amerického rocku 70. a 80. let, bude vám povědomá i deska Seeds. TV On The Radio jsou ale natolik zkušení, že tuto revitalizaci mohou udělat bez jakýchkoliv výčitek. Při stopadesátém přehrání desky sice už asi nic nového nenajdete, zato si budete jistí, že danou píseň dlouhou dobu důvěrně znáte. A máte ji rádi.

TV On the Radio – Seeds
Vydavatelství: Harvest
Celkový čas: 52:43
Seznam skladeb:  Quartz, Careful You, Could You, Happy Idiot, Test Pilot, Love Stained, Ride, Right Now, Winter, LAzerray, Trouble, Seeds

Témata:,